Darbe Komisyonu tartışmalarla bitti

Normal şartlarda 3 ay süren ancak 1 ay uzatılma kararı alınabilen Darbe Komisyonu çalışmaları tamamlandı. Komisyon raporunu şubatta bitirecek; bu arada CHP'li üyeler de ayrı bir rapor hazırlama hazırlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Darbe girişiminin ardından TBMM'de kurulan "15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu" 3 aylık çalışma süresini sonlandırırken, komisyonun CHP'li üyeleri darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılamadığını belirterek komisyonun AK Parti tarafından sonlandırılmasını eleştirdi.

Komisyon, darbe girişiminin ardından Meclis'teki dört siyasi partinin uzlaşmasıyla 26 Temmuz'da kurulmuş ancak çalışmalarına ekim ayında başlamıştı. Araştırma komisyonlarının çalışma süresi üç ay olarak belirlenmiş durumda ancak bu süre üyelerin onayıyla bir ay daha uzatılabiliyor.

Komisyon Başkanı AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek komisyonun sona ermesi nedeniyle bugün düzenlediği basın toplantısında, "uzatma almaya gerek duyulmadan" üç aylık sürenin ardından komisyon çalışmalarını tamamladıklarını söyleyerek, bu sürede 141 kişiyi dinlediklerini kaydetti.

'Somut sonuçlar var'

Petek, komisyonun somut bir sonuç elde edip edemediğinin sorulmasına karşılık şu yanıtı verdi:

"Somut sonuç, isimler, Yurtta Sulh Konseyi kimlerden oluşuyor, darbe başarılı olsaydı nasıl bir hükümet olacaktı noktasında elde edilen ve edilemeyen sonuçlar var. Bundan öte komisyonu bağlayıcı nitelikte bir söz söylemem doğru değildir."

Darbe girişiminin arkasında olduğu düşünülen Fethullah Gülen cemaatinin devletten temizleme sürecinin bitmediğini de belirten Petek, "Hala emniyet ya da güvenlik birimleri içinde kripto FETÖ'cülerin kendini tamamen gizlemiş olabileceğine dair bilgiler gelmeye devam ediyor" dedi.

CHP: Komisyon görevini yapamadı

Petek'in hemen ardından ayrı bir basın toplantısı düzenleyen komisyonun CHP'li üyeleri ise bir ay ek süre verilmemesi ve darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılmamasına dair tepkilerini ortaya koydu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Aralık'taki açıklamasından sonra komisyonun araştırma komisyonu olmaktan çıktığını söyleyerek, "Maalesef darbe ile ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması ile ilgili bu komisyon görevini yapamadı ve AKP'nin engellemeleri ile karşılaştı" diye konuştu.

İki ayrı rapor hazırlanıyor

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da komisyonun aslında darbe girişiminin siyasi ayağını ortaya çıkarması gerektiğini ancak AK Parti'nin çoğunluğu ile bunu engellediğini belirterek şöyle konuştu:

"Meclis koridorlarında 120 Bylock'çu milletvekili olduğuyla ilgili çok sayıda bilgi dolaşıyor. Eğer 120 milletvekili Bylock kullanıyorsa anayasa değişikliği oylamasında terörist olduğu iddia edilen bu sayıda vekil oy kullanacak demektir."

Komisyon'un nihai raporunu şubat ayında bitirmesi beklenirken, CHP'li üyelerin de ayrı bir rapor hazırlamakta olduğu öğrenildi.