Darbeciyi tımarhaneye göndermeli

Büyükanıt, "Hiç kimsenin 21. yüzyılda bir darbe düşüncesi içinde olmaması gerek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, hiç kimsenin 21. yüzyılda bir darbe düşüncesi içinde olmaması gerektiğini ifade ederek, "Olanı da normal bulmamak lazım. Hatta darbe girişiminde bulunduysa, yargılamadan önce tımarhaneye götürüp tedavi ettirmeli ve ondan sonra yargılanmalıdır" dedi.

Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinin düzenlediği "Asker ve Devlet" konulu seminerde konuşan Büyükanıt, bazen Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sanki ayrı bir Cumhuriyet, bütün kurallarını kendisi koyan, kimseye hesap vermeyen kurum olduğu yönünde bir hava yaratıldığını söyledi.

Başkomutanlığın, Türkiye'de TBMM'nin manevi varlığında, Cumhurbaşkanlığı tarafından temsil olunduğunu ifade eden Büyükanıt, dolayısıyla Başkomutanlığın, TBMM'nin, Türk milletinin kontrolü altında olduğunu belirtti.

Milli Güvenlik Kanunu'nun 2. maddesinde, milli güvenliğin, "devletin anayasa üzerinde milli varlığının, bütünlüğünün milletler arası siyasi, sosyal, kültürel, bütün menfaatlerinin her türlü iç ve dış tehditlere karşı korunması ve kollanmasıdır" şeklinde tanımlandığını anımsatan Büyükanıt, şöyle devam etti:

"Şimdi bunda antidemokratik ne vardır? Ya ben tam anlayamıyorum ya başka bir şey. Bu kanunun mevcut hali. Bu uygulamaya bağlı bir şey. İyi kanun vardır, kötü kanun vardır. Kanunları insanlar yapar. Ama hukukun evrensel kriterleri vardır. Onları koruduğunuz sürece, hatta kanunları o evrensel boyutlarda irdelediğiniz takdirde bir ideal kanun olmuş olur."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir