Davutoğlu BDP'yi ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BDP'yle dış politika konusunda gelişmeleri paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin demokrasisinin sağlıklı işlemesi, istikrarının güç kazanmasının, sadece Türkiye'nin geleceği için değil, bulunduğu bölgenin geleceği açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.

Davutoğlu, dış politika konularında genel bir değerlendirmenin yapıldığı BDP'yi ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Yasama döneminin başlaması vesilesiyle parlamentoda grubu bulunan partilerden dış politika konuları ile ilgili randevu talep ettiğini, bunun, geçen yıl başlattıkları bir gelenek olduğunu belirten Davutoğlu, bu bilgilendirmelerin meclisi bilgilendirmenin bir alternatifi olmadığını söyledi.

Bazı kapalı veya açık oturumlarla TBMM'yi bilgilendirmenin kendileri için bir tercih değil, zorunluluk olduğuna işaret eden Davutoğlu, Dışişleri Komisyonu'nu da değişik vesilelerle bilgilendirdiklerini belirtti.

Bilgilendirme taleplerine CHP ve BDP'nin olumlu cevap verdiklerini hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"MHP'den maalesef, meclisi bilgilendirme yönünde bir cevap aldık. Bu dediğim gibi ona alternatif değil. Ancak daha uzun süreli, daha rahat bir ortamda, konunun arka planına da girerek genel başkanlarla tartışmak özel bir imkan sağlıyor. Onun için Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığım görüşme de planladığımızdan uzun olmuştu. Eşbaşkanlar Sayın Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile yaptığımız görüşme de planladığımızdan uzun oldu. Sadece Dışişleri Bakanı ve genel başkan olarak değil, bu ülkenin geleceği ile ilgili sorumluluk taşıyan vatandaşlar, aydınlar olarak da bizim birçok konuyu böyle bir tarihi süreçten geçerken çok dostane açık bir şekilde tartışmamızda fayda var."

Herkesin bölgeyle, dünyayla, ülkeyle ilgili büyük resmi nasıl gördüğünü birbirine aktarması halinde detaylarda gelecek eleştirilerin daha doğru bir zeminde geleceği anlayışında olduklarını ifade eden Davutoğlu, eleştirilerin önünü kapatmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi.

Toplantıda çok samimi bir atmosferde birçok konuları paylaştıklarını dile getiren Davutoğlu, konunun odak noktasını Ortadoğu'daki değişim süreci ve Türkiye'nin bu süreçte takip ettiği politikanın oluşturduğunu belirtti.

Görüşmede, Tunus'taki olayların başlamasından bugüne kadar takip edilen politikayı detaylı olarak aktardığını anlatan Davutoğlu, Ortadoğu bölgesinin Türkiye'nin bölgesi ve halkların da kardeş halklar olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Toplantıda, Ortadoğu'daki büyük değişim dalgasında Türkiye'nin de sorumlulukları bulunduğuna işaret ettiğini dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin demokrasisi, ekonomisi ve aktif dış politikasıyla bölgede örnek olduğunu vurguladığını kaydetti.

Türkiye olarak bütünleştirici, kuşatıcı, halklar ve devletler arasındaki ilişkileri uzlaştırıcı bir yol takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, görüşmede bu konuların arka planını ve özellikle Suriye konusunda kapsamlı bilgi sunduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir