Davutoğlu: Turist getirilen ülke sayısını 27'ye çıkardık

Başbakan Davutoğlu Türkiye'ye turist getiren ülke sayısına yönelik teşviki 27 ülkeye çıkardıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'yla yaşanan gerilimin turizme olumsuz etki etmemesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, 'Bu çerçevede turist getirilen ülke sayısını 27'ye çıkardık. Turizm sektörümüze hayırlı olsun' dedi.

Başbakan Davutoğlu, katıldığı Çırağan Sarayı'ndaki Türkiye Markası lansmanında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'Turist getirilen ülke sayısı artırıldı'

Rekabet gücünün korunması için 2015 yılının başında birtakım tedbirlerin alındığını hatırlatan, Davutoğlu:

Bu tedbirlerden biri olarak Bağımsız Devletler Topluluğu'nda bulunan 8 ülkeden 400 binin üzerinde turist getiren seyahat acentelerinin kredi garantilendirme fonu teminatıyla kredi kullanmaları sağlanarak finansmana erişim imkanları getirilmişti. Bu uygulamayı kapsamını genişlettirerek devam ettiriyoruz. Bu çerçevede turist getirilen ülke sayısını 27'ye çıkardık. Turizm sektörümüze hayırlı olsun."

Başbakan Davutoğlu, "Birçok ülkeden Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla, Dalaman, Muğla Milas, Bodrum ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına tarifesiz turistik uçak seferleriyle turist getiren seyahat acentelerine Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan uçak başına 6 bin dolar destek verilmesini kararlaştırmıştık. Bu doğrultuda Nisan-Mayıs 2015 döneminde bin 983 adet uçuşa toplam 22 milyon 173 bin Türk Lirası ödeme yaptık. 2015 yılı için uygulanan bu desteğimizi 2016 turizm sezonu başlangıcında nisan-mayıs aylarında gerçekleştirecek uçuşlar için de genişleterek devam edeceğiz. Antalya, Muğla ve İzmir havalimanlarına turist getirecek uçaklara vereceğimiz destek, artık belli ülkelerden gelecek uçaklar için değil, çıkış noktası neresi olursa olsun tüm dünyadan, bütün ülkelerden gelecek uçaklar için uygulanacaktır" dedi.

Ekim ayında devreye girecek

AB ile Geri Kabul Anlaşmasını ve mutabakat metnini imzaladındığını belirten Davutoğlu, 'Avrupa'ya vize muafiyeti en geç önümüzdeki ekim ayında devreye girecek. Muhalefete de sesleniyorum, bize bu konuda destek versinler, gerekli düzenlemeleri en kısa sürede çıkaralım' dedi.

Davutoğlu 2015 ihracat rakamları konusunda ise, "İhracatta bu yıl kur oynamaları nedeniyle küçük bir düşüş beklesek de yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz" diye konuştu.