Davutoğlu ve Emine Erdoğan Myanmar'da
Davutoğlu: "Hem Myanmar'a açılmak hem de Arakan'a ulaşmak istiyoruz. Aslında ziyareti kabul etmeleri Türkiye'nin uluslararası alandaki etkisinin bir yansıması" dedi.
NAYPİDAV - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hem Myanmar'a açılmak hem de Arakan'a ulaşmak istediklerini belirterek, Myanmar Hükümeti'nin ziyareti kabul etmesinin Türkiye'nin uluslararası alandaki etkisinin bir yansıması olduğunu söyledi.
Bakan Davutoğlu, Emine Erdoğan, Sare Davutoğlu, Sümeyye Erdoğan, bazı milletvekilleri, bürokratlar, yardım kuruluşlarının temsilcileri ve gazetecileri taşıyan uçak Myanmar'ın başkenti Naypidav'a geldi.
Uçakta basın mensuplarına ziyaretle ilgili bilgi aktaran ve soruları yanıtlayan Davutoğlu, ziyaretin iki ülke arasındaki üst düzey ilk ziyaret olacağını belirtti.
Myanmar'daki rejimin yavaş yavaş dünyaya açıldığını ifade eden Davutoğlu, bunu gözlemledikleri için Myanmar'da büyükelçilik açmaya karar verdiklerini söyledi.
Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya Müslümanlarının uzun zamandır ihmal edildiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Hem Myanmar'a açılmak hem de Arakan'a ulaşmak istiyoruz. İkisini bir arada gerçekleştirmek istiyoruz. Aslında ziyareti kabul etmeleri Türkiye'nin uluslararası alandaki etkisinin bir yansıması. Herhangi bir ülkeye böyle birşey yapmadılar. Bizim büyükelçimiz iyi çalıştı" dedi.
"Çok büyük bir borcumuz var onlara"
Kendisinin Myanmar'a atanan büyükelçiye iki talimat verdiğini anlatan Davutoğlu, bunlardan birincisinin I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale ve Mısır'dan götürülen ve Myanmar'da şehit düşen yaklaşık bin 500 askerin mezarlarının bulunması olduğunu söyledi.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
"İngilizler işçi olarak çalıştırmak üzere bizden topladıkları esirleri oraya götürdü. Bir kısmına da kötü muamele etmişler ve çoğu ölmüş, orada defnedilmiş. Büyükelçi altı ay içinde onları tespit etti. 700 tanesi bir yerde, 300 tanesi bir yerde. Altı yedi yerde daha tespit etti. Ben de takriben söyledim. Şuralarda olabilir diye. Çünkü araştırmaları okumuştum. Bu şehitlikler benim çok yakından takip ettiğim birşey. Çok büyük bir borcumuz var onlara."
Buradaki şehitlerin mezarlarının yaptırılacağını ifade eden Davutoğlu, bedelli askerlikten elde edilen fonun şehitliklerin yapımı için kullanılacağını bildirdi.
Büyükelçiye verdiği ikinci talimatın da Arakan bölgesindeki Müslümanlarla temas kurması olduğunu anlatan Davutoğlu, o bölgede olaylar başlayınca, Arakan ve şehitliklerle ilgili Myanmar Dışişleri Bakanı'na mektup yazdığını söyledi.
Türkiye'nin Arakan'la ilgili diplomatik girişimleri hakkında bilgi aktaran Davutoğlu, Myanmar devletinin şu ana kadar bölgeye sadece BM'nin girişine izin verdiğini, BM dışında ilk kez sadece Türkiye'ye izin verildiğini belirtti.
Arakan bölgesindeki problemin onyıllardır devam ettiğini dile getiren Davutoğlu, Arakan'da ölenlerin sayısının binlerle ifade edilebileceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Getirdikleri yardımı Müslümanların kampının yanı sıra Budistlerin kampına da götüreceklerini kaydeden Davutoğlu, "Bizim için şu anda birinci hedef Myanmar yönetimiyle iyi ilişkiler kurup, insani yardımı Arakan'a ulaştırmak" dedi.
Batı dünyasının Rohingya Müslümanları konusunda yapabileceği şeylerin sınırlı olduğunu ifade eden Davutoğlu, Rohingya Müslümanlarıyla ilgili İslam İşbirliği Teşkilatı içerisinde Endonezya ile birlikte bir girişim başlatacaklarını kaydetti.
Türkiye'nin Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) diyalog ortağı olduğunu anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Myanmar'a gidişimiz ve Arakan'a geçişimiz hem ASEAN'daki görünürlüğümüzü artıracak hem de dünyada, hiçkimsenin ulaşamadığı yere Türkiye'nin ulaştığını gösterecek. Somali nasıl bir sene önceki Somali değilse bunun sebebi Sayın Başbakanımızın oraya yaptığı ziyaret. Somali'de psikoloji değişti, ortam değişti."
Davutoğlu, Myanmar Dışişleri Bakanı Lwin ile görüştü
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin ile görüştü.
Myanmar Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmede Davutoğlu, konukseverliğinden dolayı Myanmar'lı muhatabına teşekkür etti.
Türkiye ve Myanmar'ın Asya'nın iki büyük devleti olduğunu belirten Davutoğlu, ziyaretinin Türkiye'den Myanmar'a gerçekleşen ilk üst düzey ziyaret olduğunu kaydetti.
Lwin ise, sıcak sözleri için Davutoğlu'na teşekkür etti ve "ülkemize hoşgeldiniz" dedi.
Görüşme, daha sonra basına kapalı gerçekleşti.
Myanmar Devlet Başkanı Sein Davutoğlu'nu kabul etti
Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu kabul etti.
Sein, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Myanmar'da büyükelçilik açmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.
Kendilerinin de en kısa zamanda Ankara'da büyükelçilik açacaklarını ifade eden Sein, böylece ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini belirtti.
Görüntü alınmasının ardından görüşme basına kapalı gerçekleşti.