Davutoğlu yeni yargı reformunu açıkladı

Yargı sisteminde köklü değişikliklere gidiliyor. Yeni yargı sistemine yönelik reformları açıklayan Başbakan Davutoğlu, "Avukatlık kanununu baştan sona yenileyeceğiz. Hakim ve savcı açığını kapatacağız" ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde Yeni Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.  Davutoğlu, yaptığı konuşmada yargıda yapılacak değişiklikleri ve yargıda yeni dönemi anlattı. Buna göre, yargıda çok başlılık bitecek, şiddet mağdurlarına tazminat ödenecek, avukatlık kanunu ise baştan sona yenilenecek.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yeni yargı reformunu hayata geçirdik. Yeni Türkiye'yi inşa etmenin en önemli temellerinden biri de yargı reformu. Önümüzdeki 5 yılda daha da ileri gideceğiz.

Pakette 5 hedefi gözetiyoruz 22 önemli unsur yer alıyor.

1. Hedef yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi.

2. Hedef hesap verilebilirliğin artırılması,

3'üncüsü yargının daha hızlı çalışmasının temin edilmesi.

İnsan odaklı ve özgürlükleri koruyan bir yapı. Yargıda çok başlılığı gidereceğiz, kamuoyuyla istişare sağlanacak. Mahkeme ve savcılıklar yıllık faaliyet raporu hazırlayacak ve yayınlayacak. İlk defa kamuoyu tarafından denetlenecek.

'Yüksek mahkeme kararlarını halka açacağız'

Yüksek mahkeme kararlarını halka açacağız. Seçim sonrası büyük bir çalışma başlıyor. Yargıya güvende son yıllarda bir azalma olmuştu. Yargıya güven yüzde 100 olmalı ki halkımız kendini güvende hissedebilsin. Yargı üzerinden ülkeyi kontrol etmek isteyenler oldu. Paralel yapı gibi. Darbe sonraları da böyle şeyler oldu. Adliyelerde basın büroları kurulacak.

'Yargı tekrar itibar kazanmak zorunda'

Yargıda kolektif karar yoktur, her bir hakim vicdanıyla karar verir. Yargıya tekrar itibar kazandırmak zorundayız.

Adli yardım uygulamasını genişleteceğiz. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar için adli yardımın yanında, hukuki himaye sistemini de getireceğiz. Mağdurların devlet koruması altında sağlık masrafları karşılanacak.

Şiddet gören kadına istihdam imkanı

Mağdur haklarını güçlendiriyoruz. Mağdur edilmiş vatandaş grubu varsa onların hakkını korumak. Yeni yaklaşımımız mağdur odaklı yaklaşım olacak. Seçimlerden sonra ilk devreye sokacağımız kanunlardan biri.

Dün yeni Türkiye sözleşmesini izah ederken, anayasada zemin olacak çağrıda bulunmuştuk. Yapacağımız açıklamalarımız oradaki sözleşmenin altını dolduracak yaklaşımlar.

Bu kanun ile mağdur hakları güçlendirilecek. Etkin bir takip sistemi kurulacak. Amacımız eski hükümlülere sağladığımız kamuda istihdam gibi bazı imkanların mağdurlara sağlanması. Mağdurlar, şiddete uğrayan kadınlardan çocuklara, bunların kamuda rehabilite edilmesi gerekiyorsa istihdam edilmesine dönük.

Ağır şiddete maruz kalan kişiye devlet tazminat ödeyecek

Ağır şiddet nedeniyle sağlığını kaybedenlerin sağlık hizmetlerini devlet karşılayacak. Psikolojik travma yaşamış, mağdur ise devlet koruması altında sağlık hizmetleri karşılanacak. Devrim mahiyetinde bir adımdır. Ağır şiddet suçuna maruz kalmış kişiye devlet tazminat ödeyecek. Bu ücreti de şiddet yapandan tanzim edeceğiz.

Avukatlık kanunu ve noterlik sistemi baştan sona değişiyor

Avukatlık kanununu baştan sona yenileyeceğiz. Noterlik sistemini değiştireceğiz. Bazı çekişmesiz işleri Noter'e vereceğiz. Bu da yargının iş yükünü hafifletecek. Bilirkişi müessesinde büyük bir reform yapacağız. Yeniden kurumsal bir yapıya gideceğiz.

Yeni adalet saraylarını yapmaya devam edeceğiz. Adalet veri bankası kuruyoruz. Yargıda e-adalet hizmetlerini daha etkin hale getiriyoruz. İstinat mahkemelerini hayata geçiriyoruz. Uzaktan ifade almayı daha kolay hale getireceğiz. Adliyelerde vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırıyoruz.

'Bu yargı sistemi için bir devrim'

Hakim ve savcı açığını kapatacağız. Vatandaşların davaları daha kısa sürede sonuçlanacak. Her bir dava için ideal süreler belirleyeceğiz ve makul bir sürede bitmesi için takipte olacağız. Bu yargı sistemi için bir devrim.

'Yeni adalet sarayları inşa edilecek'

Bilirkişi müessesinde reforma gidiyoruz. Bilir ve kişi yan yana iki güzel tabirin ötesinde bugün maalesef istismarlara, kamuoyunda güven problemlerine yol açan bir nitelikte. Yeni bir kurumsal yapılanmaya gideceğiz. Denetim sistemi kuracağız. Yeni adalet sarayları yapmaya devam edeceğiz. Aydınlık salonlarda yapıldığı zaman bir ışıktır adalet. Eski adalet saraylarında koridorlar karanlık, insanlar telaş halinde, eski karakollar gibi. Şimdi adalet saraylarımız aydınlık ferah, insanlar baktığında adalet için geldik kanaatini yaygınlaştıracak yapacağız. İl merkezleri olmak üzere, büyük ilçelerde, yeni bir kampanyayla adalet saraylarını güçlendireceğiz.

Veri bankası ve e-adalet sistemş

Adalet veri bankası kuruyoruz. Adalet istatistiklerine ilişkin kapasitenin geliştirilmesi önceliklerimiz arasında. E-adalet sistemini daha yaygın haline getiriyoruz. İşlem bakımından, yoksa adalet 'e' değil vicdandır. Adalet entegre bir şekilde e adalet sistemiyle birbirine irtibatlandırılıp, vatandaş hakim savcı girdiğinde, işlemlerin çoğu halledilebiliyor. 2002'den bu yana daktilo sesi duyulmuyor, mübaşir sesleri de duyulmuyor. UYAP kapsamında kullanılan sesli görüntülü sistem daha da genişletilecek. Geniş kapsam iletişim ağı kurulacak. Bir hasta yatağında ifadeye çağırılıyor, bir mahkum oradan devredilmesi bile bir sürü güvenlik problemi. 12 Eylül davasında da görüldüğü gibi, mahkemeye gitmesi zor olan kişiler bu sistem ile duruşmalara katılabilecek.

Skype şeyleri aştı, bu uygulama ile daha da yaygınlaştırılarak, insanların bulundukları yerden adalete. Uzaktan ifade alma, bir bilgiye ulaşma, devlet kurumları arasındaki bilgi alışverişi daha kullanışlı hale gelecek. İstinaf mahkemelerini hayata geçiyoruz. Yüksek mahkemedeki iş yükünü azaltacağız.

'Haczi yasakladık'

İcra iflas sistemini yeniden yapılandırıyoruz. Borçlu ile alacaklı arasındaki denge gözetilmiş burada borçlu ve alacaklar konusunda, getirdiğimiz yeni düzenlemelerle de ailelerin mağdur edilmemesi için lüzumlu eşyaların haczini yasakladık. Haczedilen malların gerçek değerinin altında satılmaması için ihalelere elektronik teklif imkanı getirdik. O mallar, ayarlanmış satışlarla el değiştiremeyecek. İcra dairelerinin teşkilat yapısı yeniden düzenlenecek.

Adliyede vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırıyoruz. Danışma masaları kurarak kolaylaştıracağız. Hakim ve savcı açığını kapatacağız. Hakim ve savcı sayısının artırılması davaların daha kolay sürede bitmesini sağlayacağız.

Dava süreleri kısalıyor

İdeal yargılama sürelerini belirliyoruz. Hepimizin hayatta karşı karşıya kalabileceğimiz durum. Beni en fazla heyecanlandıranlardan bir madde bu oldu. Geç gelen adalet adalet değildir. Her bir dava için, dava türü için bir ideal yargılama süresi belirleyeceğiz. Sürekli ertelenen davalar, üç yıl beş yıl. Zaman aşımının önüne geçmesi için makul sürede sonuçlanması için ortalama görülme süreleri belirlenecek. Bu yargı sistemi için bir devrim."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir