Davutoğlu'ndan 29 Ekim mesajı

Başbakan Ahmed Davutoğlu, Cumhuriyet'in 91. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Davutoğlu'nun mesajında, "Cumhuriyet'in kazanımlarını koruma" ve "birlik" vurgusu öne çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet Bayramı mesajında, "Millet olarak, bütün kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız. Bulunduğumuz seviyeden bir adım dahi geri gitmeyeceğiz. Bölgesel barış ve adalet için bütün imkanlarımızı seferber edeceğimizden herkesin emin olmasını isteriz" ifadesine yer verdi. 

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. 

Cumhuriyetin ilanının 91. yıl dönümünü 77 milyonla kutlamanın heyecanının yaşandığını belirten Başbakan Davutoğlu, "Biz, İstiklal Harbimizi zaferle neticelendirirken ve sonrasında yeni cumhuriyetimizin temellerini atarken, bunu bir millet olarak, yani ortak duygu, hedef ve ideal etrafında kenetlenerek başardık. Bugün o kenetlenmeyi bir kere daha hatırlamak ve ülkemize bağlılığımızı en net haliyle ifade etmek için büyük bir fırsattır. Bu bayramda ortaya koyacağımız birlik ve beraberlik tablosu, aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlara verilecek en güzel cevap olacaktır" ifadelerini kullandı. 

İstiklal Harbi'nin bizzat TBMM tarafından sevk ve idare edilmesi ve sonrasında cumhuriyetin ilanının, ülkenin kuruluş felsefesinde millet iradesinin temel teşkil ettiğinin en açık göstergesi olduğunu bildiren Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Yakın tarihimiz boyunca defalarca millet iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını gördük, yaşadık. Özellikle milli iradeye yapılan darbeler yoluyla, ülke olarak yürüyüşümüz ciddi oranda sekteye uğradı. Türkiye'nin son 12 yılda yaşadığı tecrübe, millet iradesinin en net hissedildiği, milletin yönetimi vesayetçi yapılardan devralmış olması nedeniyle de büyük bir önem taşımaktadır. En son cumhurbaşkanlığı seçiminin doğrudan millet oyuyla yapılmış olması, olumlu gelişmeleri taçlandırmıştır.  Bununla birlikte, demokrasi kültürümüzü güçlendirmek adına daha katedecek çok mesafemiz olduğunun farkındayız. Bütün eksiklerimize rağmen, bugün bölgesinde demokrasi kültürüyle, hukuk devleti kimliğiyle, gücüyle ve birikimiyle örnek bir ülke olduğumuz da bir gerçektir." 

"Kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız" 

Bölgede yaşanan kaos ortamının, Türkiye'nin sahip olduğu devlet geleneğinin, demokrasi kültürünün ve güçlü toplumsal dokunun önemini bir defa daha gösterdiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, mesajına şöyle devam etti: 

"Millet olarak, bütün kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız. Bulunduğumuz seviyeden bir adım dahi geri gitmeyeceğiz. Bölgesel barış ve adalet için bütün imkanlarımızı seferber edeceğimizden herkesin emin olmasını isteriz. Yeni Türkiye'nin inşa sürecinde hepimiz bütün gayretimizle adalet, barış ve hakkaniyet için çalışmaya devam edeceğiz. Bizim için sembolik anlamı büyük olan 2023'e sadece 9 yıl kaldı. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde her açıdan güçlü, lider, büyük ve yeni Türkiye'yi inşa edeceğiz. İşte bu inşa süreci, bir bakıma cumhuriyetimizin kuruluş felsefesini, yeniden ve eksiksiz olarak hakim kılmakla mümkün olacaktır. Bunu başaracağız ve geleceğin öncü ülkeleri arasındaki yerimizi alacağız." 

Karaman'daki maden kazası 

Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Davutoğlu, "Bilvesile, Hakkari'de pusu kurarak askerlerimizi şehit eden alçakları şiddetle lanetliyorum. Karaman'da yaşanan iş kazasından dolayı hüznümüzün büyük olduğunu ifade ediyor, devletimizin ve milletimizin bütün imkanlarıyla kömür ocağında kalan işçilerimizin sağ salim ailelerine kavuşmalarını diliyorum. Cumhuriyetimizin 91. kuruluş yıl dönümünün başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal olmak üzere istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor, aziz vatandaşlarımı muhabbetle selamlıyorum" ifadelerini kullandı.