Davutoğlu'ndan Fed açıklaması

Başbakan Davutoğlu, Başika saldırısı ve Fed'in faiz kararı ile ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu, Fed'in faiz artırımının beklenen bir gelişme olduğu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu Esenboğa havalimanında terör örgütü IŞİD'in Başika saldırısı ve Fed'in faiz artırım kararı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel ziyaretinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, 29 Kasım'da katıldığı Avrupa Birliği-Türkiye zirvesinin bir devamı mahiyetinde, benzer görüşlere sahip ülkelerin katılımıyla gerçekleştirecekleri zirve için Brüksel'e hareket edeceğini belirtti.

'Fed'in kararı beklenen bir gelişme'

FED'in faiz artırım kararıyla ilgi Davutoğlu, "Beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Dolayısıyla açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibariyle de bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil" dedi.

'Türkiye Başika'da kamp kurma yönünde adım atmamıştır'

Davutoğlu, Kuzey Irak'taki Başika Kampı'na yönelik saldırının ardından daha önce oradan ayrılan askerlerin kampa geri dönmesinin söz konusu olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine, şöyle konuştu:

"Irak ve Suriye'de öyle gelişmeler ile karşı karşıyayız ki sınırlarımızın güvenliği sınır ötesinden başlıyor. Bu konjenktürde sadece sınırlarınızda alacağınız tedbirlerle, sınırlarınıza dönük tehditleri ortadan kaldırmak güçleşiyor. O bakımdan biz sınır içinde gerekli tedbirleri alırken terörle mücadele bağlamında, özellikle DEAŞ ve PKK'ya karşı sınır ötesinde alınabilecek tedbirleri de hem ulusal güvenliğimiz hem bölgesel istikrar bağlamında hep aktif şekilde değerlendirdik ve gereken adımları attık. Başika Kampı'nın mevcudiyeti, Musul'un DAEŞ'in eline geçtiği 2014 yazından bu yana bütün uluslararası toplumun üzerinde mutabık kaldığı ilkeler ve Birleşmiş Milletler'in aldığı kararlara dayanmaktadır. Dolayısıyla boşlukta bir gün Türkiye karar verip de Başika'da bir kamp kurma yönünde bir adım atmış değildir. Uluslararası toplumun aldığı kararlar ve Türkiye'nin güvenlik gerekçeleri bizi sınırlarımızın ötesinde de bazı tedbirler almaya sevk etmiştir. Bu son derece detaylı şekilde analiz edildikten sonra atılan bir adımdır, Silahlı Kuvvetlerimiz ve askeri yetkililerimizle birlikte.

Bugün ortaya çıkan tablo ise Genelkurmay Başkanımız açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığımız da yaptı. Başika Kampı'nın yaklaşık 4-5 kilometre yakınında Peşmerge unsurları ile DEAŞ militanları arasında bir yoğun çatışmanın başlaması sonrasında Başika Kampı'na da isabet eden mermiler ve oradaki bu çatışma ortamının etkisi sonrasında ortaya çıkan gerginlikte ve çatışma ortamında maalesef eğitilen Iraklı askerlerden 1 subay şehit oluyor. 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. Askerlerimiz derhal ülkemize getirildi ve tedavileri yapıldı."

Kaygı verici herhangi bir durumun olmadığını ifade eden Davutoğlu, "Genelkurmay Başkanımız olayı müteakip aradı, konuyu ele aldık. Tabii her zaman olduğu gibi misli ile mukabele ve o civardaki DEAŞ mevzileri imha edildi. Bu, Türkiye'nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir. Bu olay da gösteriyor ki eğer Iraklı kardeşlerimizi eğitmek isterseniz bunun güvenlik riskleri vardır. O riskleri de eğiticiler, eğitilenler için bu riskleri giderecek tedbirler almak durumundasınız. Dolayısıyla bu gelişme bizim geçtiğimiz günlerde o bölgeyi tahkim etmek için attığımız adımların haklılığını ortaya koymuştur. Bunu dost ve kardeş Irak hükümeti ile paylaşacağız. Büyükelçimiz gerekli bilgilendirmeleri yapacak" dedi.  

'Silahlı Kuvvetlerimiz tam yetkiye sahiptir'

Irak'taki mevcudiyetin tamamıyla Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde ve terörle mücadele bağlamında olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Meşru Irak güçleri ve meşru Irak güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, Türkiye'ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde Türkiye gerekli tedbirleri alır. Askeri gereklilikler esastır. Eğer Silahlı Kuvvetlerimiz orada yeni bir adım atmak gerekirse, bu konuda tam yetkiye de sahiptir" şeklinde konuştu. 

Öğrencilerin tek bir saat eğitim kaybı olmayacak

Davutoğlu, teröristlerin Diyarbakır, Sur, Cizre, Silopi, Dargeçit ve Nusaybin ve belli ilçelerde, barikatlar kurarak, mayın döşeyerek, hendekler kazarak halkı bizar edip, oradaki kamu düzenini yok etmeye çalışan bir tavır içerisinde olduklarını kaydetti.

Eğitimin etkilendiği yerlerde, telafi tedbirleri ve bundan sonra uygulanacak programın da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile kararlaştırılacağını bildiren Davutoğlu, "Tek bir evladımızın, bir saat dahi eğitim kaybı olmayacak şekilde yeni bir planlama yapılacak. Biz o çocukları korumak için oradayız. Biz Cizre'nin, Silopi'nin o masum çocuklarını aydınlık bir geleceğe hazırlamak için oradayız. Onların geleceğini karartıp, onları bilinmez bir meçhule, dağa, şiddete yöneltecek her türlü odak, karşısında Türkiye Cumhuriyeti devletini ve hükümetimizi bulur. Hal böyleyken o öğrencilerin her birinin eğitimi tek tek karşılanacak, her birinin derdiyle dertleneceğiz" diye konuştu.

Esnafa yapılacak destekler ele alınacak

Sur başta olmak üzere, saldırılardan, barikatlardan, hendeklerden ve terörle mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağından etkilenen esnafa yapılabilecek destekleri de ele alacaklarını ifade eden Davutoğlu, hiç bir esnafın dükkanının kapanmayacağını söyledi.