DEİK ve Deloitte, Sanayi Güven Araştırması yapacak

RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ofluoğlu, araştırmanın Türkiye'de farklı şehirlerde yaşanan sıkıntıları değerlendirilmesi açısından oldukça faydalı olacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Deloitte Türk Sanayisi Güven Araştırması yapacak.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türk özel sektörünün en önemli temsilcilerinden olan ve odalarının da desteğiyle faaliyetler yürüten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye'de denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetleri veren uluslararası profesyonel hizmet firması Deloitte'nin, Türk firmalarının mevcut krizin etkilerini ve kriz sonrası oluşabilecek ortamdan beklentilerini araştırmak üzere Sanayi Güven Araştırmasına başlayacaklarını belirtti.

Türk iş adamlarının kriz ortamına ilişkin değerlendirmelerini ve Türkiye'de yaşanan kriz sürecinin sonuçlarını araştırmak üzere hazırlanan anketin sonuçlarının DEİK ve Deloitte organizasyonunda yapılacak bir toplantı ile paylaşılacağını ifade eden Ofluoğlu, şunları kaydetti:

"Böylece sanayi, dış ticaret ve yatırımların güven fotoğrafı çekilecek. Araştırma ilimizin de aralarında bulunduğu 25 şehirde gerçekleştirilecek ve 6 ayda bir yinelenecek. Anketin Türkiye'de farklı şehirlerde yaşanan ekonomik sıkıntıları ve kriz ortamının etkilerini değerlendirmek için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Odamızın katkılarıyla ilimizde yaşanan ekonomik gelişmelerin ortaya çıkacağı bu araştırma ile birlikte şehrimizdeki iş adamlarımızın kriz sürecindeki değerlendirmeleri alınacak, beklenti ve görüşleri değerlendirilebilecek. Anketin şehrimizdeki mevcut durumu ortaya koyması ve bu konuda yapılacak olan çalışmaları şekillendirmesi beklenmektedir. Araştırma ile mevcut krizin küresel ve yerel pazarlardaki etkileri ve gelecek ile ilgili beklenti ve alınan tedbirlerin değerlendirilmesi de hedefleniyor. Böylelikle Anadolu'nun farklı şehirlerindeki eğilimlerin ölçülmesi ve karşılaştırılması mümkün olacak."

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da çok gelişkin bir yazılım ve raporlama sistemi ile bu çalışmayı gerçekleştireceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Anadolu'daki şehirlerimizin güven ve beklenti düzeylerini karşılaştırmalı olarak görebilmek çok önemli. Bu sayede güven düzeyi düşük çıkan şehirlere DEİK olarak teşhis ve tedavi için müdahalede bulunacağız. Benim görüşüm Anadolu'da tempolu bir büyüme sağlamak ve sinerji yaratmak için şehirler tatlı bir rekabet içerisine girmeli. Bölgesel kalkınma ajanslarının buradaki rolü çok büyük. Bu ajanslar altyapı sorunlarını çözüp koordinasyonu sağlayabilirse başarılı olurlar. Ajanslar 'kim daha fazla yabancı yatırım çekebildi' rekabeti içerisine girmelidir. Bizim bu çalışmamız bu noktada da yön gösterici olacak."

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortağı Sait Gözüm

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortağı Sait Gözüm ise tüm dünyayı etkisi altına alan ve özellikle gelişmekte olan ekonomilerde derin izler bırakan kriz ortamından yavaş yavaş çıkıldığı bu günlerde, sanayilerin üst düzey yöneticilerinin düşüncelerinin Türkiye ekonomisi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de sanayinin ekonominin temel taşlarından biri olduğu düşünüldüğünde araştırmanın sonuçlarının çok iyi analiz edilmesi gerektiğine inandığını ifade eden Gözüm, gerçekleştirecekleri Sanayi Güven Araştırması'nın amacının sanayi sektöründeki firmaların yaşadıkları sıkıntıları, şu anki durumlarını ve gelecek 12 aydan beklentilerini ortaya koymak olduğunu, böylece firmaların karar mekanizmalarına yol göstermek istediklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir