Delil yoksa, dinleme de yok
Adalet Bakanı Bozdağ, dinlemelere ilişkin yeni bir adım attıklarını belirterek, “Bundan sonra delil olmadan savcılığa dinleme talebinde bulunamayacaklar” dedi
YOZGAT - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Yozgat İl Başkanlığı tarafından Bozok Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen belediye başkan adayları tanıtım toplantısına katıldı.
Toplantıda konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, dinlemelere ilişkin yeni bir adım attıklarını açıkladı.
"Türkiye'de herkesin dinlendiğine dair kanaatlar var"
Bakan Bozdağ, insanların dinlendiklerini düşündüğünü, Cumhurbaşkanı, Başbakan dahil Türkiye'de herkesin dinlendiğine dair kanaatlerin olduğunu belirterek, herkesin telefonunu yanında taşımaktan çekinen bir noktada olduğunu ifade etti.
Böylesi bir noktaya Türkiye’nin gelmesini hiç ama hiç arzu etmediklerini anlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama maalesef Türkiye'de böyle bir noktaya gelmiş durumdayız. O nedenle yeni bir adım atıyoruz. Dinlemeleri, daha sağlıklı bir şekilde olması, hukuka uygun olması tehdidin olmaması için yeni ölçülere bağlıyoruz. Bundan sonra sadece kuvvetli şüphe ile dayanarak başka tür delil elde edemiyorum diyerek savcılığa dinleme talebinde bulunamayacaklar. Ne yapacaklar? Kuvvetsiz şüpheyi tehdit eden somut bazı delileri de dosyaya koyacaklar. Benim, kuvvetsiz şüphemi doğrudan sebepler var, deliller var, işte onlar, bunlar diye mahkemeye sunacak, mahkeme onu görünce ona göre değerlendirme yapacak.
Vatandaş 3 aydan fazla dinlenemeyecek
Eskiden örgüt dışındaki suçlarda üç ay bir dinleme vardı. Arkasından üç ay daha olur. Altı ay dinlenirdi vatandaş. Şimdi iki ay dinleme olacak. Bir ayda ihtiyaç halinde uzatma imkanı olacak. 3 aydan fazla vatandaş dinlenmeyecek. Mahkeme kararı ile de olsa, eğer suç, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmişse eski düzenlemede birer aylık uzatma alarak sonsuza dek dinlenebiliyordu. Bir süre sınırı yoktu. Şimdi örgüt faaliyetleri kapsamında olsa dahi dinleme 3 ay daha yapılabilecek. Altı ay dinleme nihayetine erecek"
"Yargının içerisinde çoklu yapıyı ortadan kaldırıyoruz"
Bozdağ, gelecek hafta demokratikleşme paketinin mecliste görüşüleceğini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Onunla beraber yeni adımları da atıyoruz. Terörle Mücadele Kanunu'na göre görevli özel mahkemeleri kaldırıyoruz. Ceza Muhakemesi Kanunu 250'nci maddesine göre görevli, şu anda geçici madde ile görev yapan mahkemeleri kapatıyoruz. Artık Türkiye'de bir Ağır Ceza Mahkemesi olacak. Artık, Türkiye'de bir soruşturma, bir yargılama usulü olacak. Özel yargılama usulü, soruşturma usulü, hakim, savcı, özel mahkeme uygulamasına son veriyoruz. Yargının içerisinde çoklu yapıyı ortadan kaldırıyoruz. Şimdi avukatların dosyayı incelemesi, şüphelilerin dosyayı incelemesi önündeki engelleri kaldırıyoruz. Dosyanın şüpheli ve evraklarına karşı saklanması uygulamasına son veriyoruz. Herkes dosyasını öğrenecek ne ile suçlandığını bilecek ve savunmasını da hakkını da hukukunu da ona göre savunacak. Bu da son derece önemli, son derece tarihi bir adımdır"