Demir-çelik yatırımlarıyla ekonomideki payımız yükselecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSKENDERUN'DAN / Yıldız DOĞRUER

Geçen hafta Sanayi Bakanımız Nihat Ergün'ün ilimizde bulunması nedeniyle gerçekleştirilen toplantılar ve fabrika gezilerinde yapılan açıklamalardan ortaya çıkan sonuç, önümüzdeki üç-beş yıl içerisinde Hatay'ın ülke ekonomisindeki payının daha da artacağı yönünde. Krizde önemli bir ihracat düşüşü yaşayan demir-çelik sektörü, devlet desteği almadan yüksek girdi maliyetleri ile mücadele ederken, kriz döneminde çıkışı yatırımlara devam etmekte bulması da bunun göstergelerinden biri.

Sanayi Bakanımız tarafında Tosçelik Osmaniye Yapısal Çelik Entegre Tesisleri, MMK-Atakaş tarafından yapılan yassı çelik tesisi ile Ekinciler Demir Çelik San. AŞ'ye yapılan ziyaretler, Hatay'ın demir-çelik sektöründeki konumunu bir kez daha dile getirmemize vesile oluyor. Hâlâ yatırımı devam eden Yolbulan Baştuğ Metalurji ve Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında her zaman üst sıralarda yer alan İSDEMİR, Nursan, İlhanlar, Koç, İlhan Demir gibi firmaların yanında Yazıcılar, Noksel ve Yücel Boru gibi firmalarımızın tesisleri bölgemizde bulunuyor. Bu yatırımlar, İskenderun'u sektörde daha da güçlü kılıyor ve buranın demir-çelik merkezi olduğunun en önemli kanıtlarını ortaya koyuyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı'nın, "Krize rağmen hız kesmeden yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yapısal çelik tesisimizle Türkiye'nin cari açığına eksi bir milyar dolar katkı sağlayacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İç pazarın yanı sıra sahip olduğumuz limanla çevre ülkelere büyük oranlarda ihracat gerçekleştireceğiz" sözleri, bize umut oluyor. Ekinciler Demir ve Çelik San. AŞ Genel Müdürü Çetin Kaya de "Özellikle önümüzdeki 5 yıl içerisinde faaliyete geçecek yeni yatırımlar ile 15 milyon ton üretim kapasitesine ulaşacak olan İskenderun bölgesi, ülke çelik üretiminin yüzde 45'lik bölümünü gerçekleştirerek, Türkiye'nin en büyük çelik üretim merkezi haline gelecektir.  Bölgenin bütün alt yapısının sektörün gelecekteki bu kapasitesine cevap verebilecek düzeyde planlanarak, yeniden yapılandırılması büyük önem arz ediyor" açıklamasıyla konumumuzu gözler önüne seriyor. MMK-Atakaş Metalurji San. Tic. Liman İşletmeciliği AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş ise "Bölgemiz büyük bir yatırım hamlesi içerisindedir. Yatırımımız farklı sanayi yatırımlarını da bölgeye çekecek  özelliktedir. Bu yatırımlara cevap vermek için arsa gerekiyor. Arsa sıkıntısı demir-çelik sanayi  ve yassı mamul yan sanayicilerinin en büyük sorunudur. Yer sıkıntısı için Erzin OSB'nin kuruluyor olması önemlidir. Ayrıca Yumurtalık'ta bulunan serbest bölgeyi OSB'ye çevirmenin ciddi fayda sağlayacağını düşünüyorum. Otomotiv, beyaz eşya ve gemi inşa sanayiinde gündeme gelecek yatırımları yer sıkıntısıyla elimizden kaçırmamalıyız" diyerek, yapılması gerekenlere dikkat çekiyor.

Gösterdikleri cesaretle yatırımlarını sürdüren, istihdam ve ihracata katkılar sağlayarak milli gelirimizi artıran yatırımcılarımız sayesinde İskenderun'un ülke ekonomisindeki payı her geçen gün yükselecektir. İskenderun ve çevresi demir-çelik yatırımlarının ve yan sanayi kollarının kümeleneceği önemli merkezlerden biri olacaktır. Yeter ki yatırımcılarımızın yer problemine çözüm bularak, sanayicilerimizin önünü açalım.