Demir cevherinde 'balon' sönüyor

Çin'in güçlü çelik talebi nedeniyle demir cevheri fiyatlarında yaşanan artış hız kesecek gibi görünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çin'deki çelik üreticilerinin talebindeki artış son yıllarda demir cevheri fiyatını hızla artırdı. Çin'deki güçlü çelik talebi 2008 yılından bu yana demir cevheri fiyatının üçe katlanmasına neden oldu ve 30 şirketin izlendiği Bloomberg'in Küresel Demir Cevheri Madencilik Endeksi 2008'den bu yana dört kat yükseldi. Ancak sektörün önde gelen şirketlerinden Çin merkezli Baosteel Group'a göre demir cevherinde bir balon oluştu ve bu balon artık sönmek üzere.

Baosteel Başkanı Xu Lejiang, global demir cevheri fiyatlarının 'balon' olarak değerlendirilebilecek seviyelere yükseldiklerini belirterek, bu balonun yeni madenlerin

devreye girerek arz fazlalığı yaratmaları ile sönebileceğini bildirdi. "Piyasada bir balon var, birçok kişi kumar oynuyor" diye konuşan Xu, bu fiyatların yeni satın almalar ve yatırımlar yapmayı pahalılaştırdığını da vurguladı. Xu, fiyatların ne zaman düşmesini beklediği konusunda detay vermezken, "Parası olan herkes, hızla demir cevheri madenlerine yatırım yapıyor" diye konuştu.

Xu, 26 Nisan'da yaptığı açıklamada demir cevherinde arzın, talebi beklenenden daha yakın zamanda geçeceğini ifade etmişti. Xu daha önce piyasanın 2014'te arz fazlası vermesini bekliyordu.

Fiyatlar gevşeyecek

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin'de enerji sıkıntısına yönelik ortaya atılan spekülasyonlara bağlı olarak demir fiyatlarının düşüş göstermesi bekleniyor. Deutshce Bank analisti Thomas Baldwin yazdığı raporda, demir cevheri fiyatlarında gevşemenin devam edeceğini öngördüklerini ifade etti. Basında yer alan haberlere göre, Çin bu yaz sezonunda 30 milyon kilowatt elektrik açığı ile karşı karşıya kalabilir ve enerji çelik tesislerinde üretimi kısıtlıyor.

Demir cevheri, çelik üretiminde önemli bir hammadde. Çin'in çelik üretiminin mayıs ayında düşüş göstermesi bekleniyor. Macquarie Group'tan emtia analisti Graeme Train de, demir cevheri fiyatlarında gevşeme öngörüyor. Şu sıralar uluslararası piyasalarda ortalama 175 dolar/ton civarında olan demir cevheri fiyatının gelecek üç yılda 150-190 dolar aralığında seyredeceği öngörüsünde bulunan Train, uzun vadede ise demir cevherinde sert bir gerileme bekliyor. Train'e göre 2017 yılından sonra demir cevheri fiyatları ton başına 80 dolara kadar inecek.

Arcelor, yatırımlarına devam ediyor

Bu arada, çelik üretiminde dünya lideri olan ArcelorMittal, bağlı ortaklığı ArcelorMittal Mines Canada aracılığı ile demir cevheri üretimini artırmak için Kanada'da 2.1

milyar dolar yatırım yapacağını bildirdi. Yapılacak yatırım ile demir cevheri üretiminin 10 milyon ton artırılması ve demir cevheri pelet üretiminin ikiye katlanması hedefleniyor.

2.1 milyar dolar yatırım ile Kanada'nın Quebec bölgesindeki Mont Wright madencilik kompleksinde yıllık demir cevheri üretimi 14 milyon tondan 24 milyon tona,

Port-Cartier tesisindeki demir cevheri pelet üretimi de 9.2 milyon tondan 18.5 milyon tona yükselecek.

Dünyada bakır üretimi azaldı fiyatlarda 'düzeltme' sona eriyor

Yılın ilk çeyreğinde global bakır üretimi, düşen cevher kalitesi ve olumsuz hava şartlarının etkisi ile geriledi. Dünyanın en büyük 11 madencilik şirketinin toplam bakır üretimleri ilk çeyrekte geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 8 geriledi. En büyük düşüş, yüzde 23.7 ile Rio Tinto'nun üretiminde yaşandı. Rio Tinto'yu yüzde 14.6'lık düşüş ile Xstrata ve yüzde 10.1 ile Anglo American takip etti.

Bakır üretimi azalırken Alman finans kuruluşu Commerzbank, bakır fiyatlarında yaşanan düzeltme hareketinin neredeyse sona erdiğini bildirdi. Son aylarda Çin'in talebinin zayıflaması, Japonya'daki tsunaminin etkisi ve Londra Metal Borsası'nda stoklarının artmasıyla bakır fiyatları 10 bin doların üzerinden 9000 doların altına çekilmişti. Bakır dün Londra'da 8860 dolar/ton seviyesinden işlem gördü. Tüm bu unsurların bakır fiyatlarında gerilemeye yol açtığını belirten Commerzbank, "Ancak Şanghay'da bakır stoklarının gerilemesi, Asya'da bakıra olan talebin geri dönmeye başladığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu. Şanghay'da bakır stoklarının Ekim 2010'dan bu yana ilk kez 100 bin ton seviyesinin altına geldiğini vurgulayan Commezbank, "Bakır konusundaki endişelerin, abartıldığına fiyat düzeltmesinin neredeyse sona erdiğine inanıyoruz" dedi.

Dünya ham çelik üretimi nisanda yüzde 5 arttı

Dünya ham çelik üretiminin yüzde 98'ini gerçekleştiren 64 ülkenin üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.0 artarak 129 milyon 946 bin ton oldu. Geçen yılın aynı ayında üretim 120 milyon 920 bin ton olmuştu. Dünya Çelik Üreticileri Birliği (Worldsteel) verilerine göre, böylece yılın ilk 4 ayında üretim rakamı 499 milyon 688 bin tona ulaşmış oldu.

Geçen yılın aynı dönemindeki 462 milyon 843 bin ton üretime göre yüzde 8.0 artış yaşandı. Global çelik piyasasında kapasite kullanımı nisan ayında yüzde 82.8 seviyesine çıktı. Bir önceki ayda kapasite kullanım oranı yüzde 81.9 olmuştu.

Dünyanın en büyük üreticisi olan Çin, aynı ayda 59.0 milyon ton çelik üretti. Bu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.1 artışı ifade ediyor. Japonya'nın üretimi yüzde 6.3

düşerek 8.4 milyon tona, Güney Kore'nin üretimi yüzde 15.9 artarak 5.9 milyon tona, Hindistan'ın üretimi yüzde 5.5 artarak 6.15 milyon tona geldi. ABD'de çelik üretimi

yüzde 2.1 artarak 7.1 milyon ton oldu.

Avrupa'nın en büyük üreticilerinden Almanya'nın üretimi yüzde 1.7 düşüşle 3.82 milyon tona gelirken, İtalya'nın yüzde 9.8 artışla 2.46 milyon tona, İspanya'nın yüzde 5.8 düşüşle 1.5 milyon ton oldu. Rusya'nın üretimi yüzde 5.5 artışla 5.96 milyon ton, Ukrayna'nın üretimi yüzde 3.1 düşüşle 2.95 milyon ton oldu. Güney Amerika'nın en büyük üreticisi olan Brezilya'da üretim yüzde 8.6 artışla 2.94 milyon ton oldu.

Türkiye'nin üretimi 2.75 milyon ton oldu

Türkiye'nin ham çelik üretimi nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.3 artışla 2 milyon 757 bin ton oldu. Geçen yıl aynı ayda üretim 2 milyon 412 bin ton seviyesinde bulunuyordu. Türkiye'nin 4 aylık üretim rakamı ise 10.7 milyon tona ulaştı. Geçen yılın aynı dönemindeki 8.47 milyon tonluk rakama göre artış yüzde 26.2 oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir