Demir ve iplikte fiyat 'hareket'i!

Demir çelik ve konfeksiyon sektöründe yaşanan hareketlilik hammadde fiyatlarını artırdı. Pamuk fiyatındaki artış, iç piyasaya "iplik zammı" olarak yansıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Veysel AĞDAR - Leyla EKİNCİ

İSTANBUL - Demir-çelik sektöründe hareketli günler yaşanıyor. Hareketlenme talepten kaynaklanıyor. Marta kadar ihracatta yüzde 60'lara varan oranlarda düşüş yaşayan demir çelik sektöründe, son iki haftada ihracat gerilemesi yüzde 18'lere indi. Yani ihracatta kıpırdanma başladı. Bunun üstüne iç piyasadan gelen talep de eklenince fiyatlar kısa süre içinde yüzde 50'lere varan oranda zamlandı. Bazı ürünlerde bu oran yüzde 50'nin de üzerine çıktı. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, bu artışı krizden çıkışın sinyali olarak yorumladı. Çin merkezli Grand Trade International'ın Türkiye Temsilcisi Can Komar ise fiyatların bekletiye yönelik yükseldiğini söyledi.

İplik fiyatı artınca sektörde kavga başladı

Pamuk fiyatlarının ciddi şekilde yükselmesine paralel olarak iplik fiyatlarının artması ise tekstil sektöründe tartışmalara yol açtı. Türkiye'deki iplik fiyatlarının, dünyadan daha fazla yükseldiğini söyleyen kumaş ve konfeksiyon üreticileri, yerli iplik üreticilerini siparişlerde yaşanan hareketlenmeden sonra fiyatları şişirmekle suçladı. Konfeksiyoncular ve kumaş üreticileri Türkiye'de iplik üretiminin yüzde 60'ını karşıladığı ifade edilen Kahramanmaraşlı üreticilerin fiyatları artırdığını ileri sürüyor. ÖRSAD Başkanı Fikri Kurt, son bir yılda iplik fiyatlarının yüzde 50 arttığını savunurken iplik üreticileri fiyat artışının, pamuk fiyatı ile paralel olduğunu ileri sürüyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir