Demircan'dan 'evlilik öncesi tarama programı' açıklaması

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Evlilik öncesi Spinal Müsküler Atrofi (SMA) tarama programı başlatacağız. Toplam 41 ilde devam eden Talesemi taramasını da tüm ülkeye yaygınlaştıracağız." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.

Kalıtsal Kan Hastalıkları Tarama ve Kontrol Programı hakkında da açıklamalarda bulunan Demircan, "Evlilik öncesi Spinal Müsküler Atrofi (SMA) tarama programı başlatacağız. Taramaları yapacağız ve bir olumsuzluk çıkarsa çiftlere, 'Sağlıklı çocuk sahibi olma programına girmeniz gerekiyor' diyeceğiz. Kendilerine söylenecek, durum bu. Evlenirler, evlenmezler onların kararı. Ama bunun tedbirini almamız lazım. Çünkü, bu ciddi bir yük. Türkiye'nin dışında SMA hastalarına, şu anda daha deneme safhasında olan ilaçların kullanılmasında ödeme yapan başka ülke yok. SMA hastalarının harcamalarına ödeme yapan tek ülkeyiz. Ödemede ciddi rakamlara doğru gidiyor, 70 milyonu şu anda buldu diye biliyorum, daha çıkacak bu gidişle." dedi.

Demircan, "Ayrıca, 41 ilde devam eden Talesemi taramasını tüm ülkeye yaygınlaştıracağız. SMA veya Talesemi taşıyıcısı olan çiftlerin sağlıklı çocuk sahibi olmalarını sağlayacağız." ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir