Demirkubuz Ekşi Sözlük yazarları ile "Yeraltı"na indi

Başarılı yönetmen Zeki Demirkubuz son filmi "Yeraltı"nı tartışmak üzere ekşi sözlük yazarları ile buluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

İSTANBUL – Ödüllü yönetmen Zeki Demirkubuz dün akşam ekşi sözlük yazarları ile bir araya gelerek son filmi "Yeraltı"nı tartıştı. 200 kişiden fazla kişinin katıldığı söyleşi öncesi Beyoğlu sinemasında filmin toplu gösterimi yapıldı.

İstiklal Caddesi üzerindeki Seksek barda hayranları ile buluşan başarılı yönetmen, basında hakkında çıkan eleştirilere yanıt verdi. Nuri Bilge Ceylan’la neden karşılaştırıldığını çözemediğini söyleyen yönetmen, hayatı boyunca karşılaştırmalardan haz etmediğini ve bu tarz polemiklerin içinde yer almak istemediğini söyledi. Filminde kimi sahnelerin Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da ve Üç Maymun filmlerine benzediği iddialarına karşı çıkan yönetmen bu iki filmi de izlemediğini belirtti. Buna ek olarak Yeraltı filminin 1,5 yıl önce çekildiğini bildiren Demirkubuz, Bir Zamanlar Anadolu’da filminin ise yakın zamanda gösterime girdiğini hatırlattı.

"Muharrem patates gibi bir adam"

Yeraltı filmindeki Muharrem karakterinin aykırılığının altının çizildiği sahnelerde yer alan "patates"in anlamını soran sözlük yazarlarını yanıtlayan Demirkubuz; "İtiraf ediyorum, filmi yazarken patatese özel bir önem atfetmemiştim. Patates ile ilgili simgesel yorumlar izleyicilerden geldi. Mesela, patatesin yer altında yetişen bir kök olduğunu dolayısıyla hikayesi anlatılan karakterle özdeşleştirilebileceğini söyleyenler oldu. Bu çıkarımı sahiplenmek isterdim esasında, mesela Muharrem patates gibi bir adam demek isterdim ancak dediğim gibi bu çıkarımlar film tamamlandıktan sonra ortaya çıktı" dedi.

Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar romanından serbest olarak günümüze uyarlanan film,  31. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ödülleri'nde en iyi film ödülünü almıştı. En iyi yönetmen ödülünü de Zeki Demirkubuz'a kazandıran film, başrol oyuncusu Engin Günaydın'a da en iyi erkek oyuncu ödülünü getirmişti.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir