Demirtaş: Öcalan asılamaz!
Başbakan Erdoğan'ın tekrar gündeme getirdiği "idam" konusuna ilişkin BDP lideri Demirtaş, "İdam kanunu yeniden Anayasa'ya ve yasaya girse bile geriye yürümez, sayın Öcalan'a uygulanamaz" dedi.
DİYARBAKIR - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "İdam kanunu yeniden Anayasa'ya ve yasaya girse bile geriye yürümez, sayın Öcalan'a uygulanamaz" dedi.
Demirtaş beraberinde bir grup milletvekili ile Belediye Konukevi'nde açlık grevine giren BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Emine Ayna, Özdal Üçer, Aysel Tuğluk, Adil Kurt, Sırrı Süreyya Önder ve Sabahat Tuncel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.
Burada gazetecilere açıklamada bulunan Demirtaş, açlık grevlerinde 62. güne girildiğini anımsatarak, açlık grevinde bulunanların haklı ve meşru taleplerinin olduğunu savundu. Bunun itibarsızlaştırılmasının kabul edilemez bir davranış olduğunu bildiren Demirtaş, şöyle konuştu:
"62 gündür defalarca devlet nezdinde görüşmelerde bulunduk, başbakan yardımcısı ve kabine üyeleriyle 10'dan fazla görüşme yaptık, 200'ü aşkın miting yaptık. Geldiğimiz noktada hala tehdit, şantaj, şov yaklaşımı ortaya konuluyorsa kimse kusura bakmasın ama biz canımızı ortaya koymuşsak bize hakaret edenlerde en az bizim kadar dürüst olmak zorundalar. Bu saatten sonra diyalog arayacaksa hükümet arayacak. Biz ölümleri durdurmak adına defalarca görüşme yaptık. Bu dakikadan sonra çözümü bulmak zorunda olan hükümettir. Çünkü BDP ve DTK artık taraftır, bizzat açlık grevinin içindedir. BDP ve DTK artık açlık grevi eylemcisidir. Bu nedenle hükümet görüşme aramalıdır, cezaevlerinde tutuklularla bu meseleyi konuşmak durumundadır. Aksi takdirde hükümetin kendisi sorumludur."
Komisyon çalışmalarını askıya aldık
Demirtaş, açlık grevine destek veren siyasetçilerin, özellikle ilk gruptaki 64 açlık grevcisinin yükünü omuzlamak istediğini, bu nedenle hiç kimsenin ölümüne göz yumamayacaklarını söyledi.
Gerekirse kendilerinin ölebileceğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:
"Çünkü biz bu halkın bütün sorunlarının çözümü için yetki aldık. Buradan cezaevlerindeki arkadaşlara özellikle ilk gruptakilere sesleniyoruz; yaşamlarınız bizim için çok önemlidir. Kararınızı gözden geçirmenizi arzularız. Çünkü biz dışarıda arkadaşlarımızla devraldık. Partili arkadaşlarımızı canlarını ölüme yatırmışken, biz parlamentoda hiç bir şey yokmuş gibi çalışma yürütemeyiz. Bu nedenle komisyon çalışmalarını askıya aldık."
Doğru bir tartışma olarak görmüyoruz
Selahattin Demirtaş, gazetecilerin idam tartışmalarıyla ilgili sorusunu, bunun çok tehlikeli bir konu olduğunu ifade ederek, şöyle yanıtladı:
"Başbakanın bile idam edildiği bir ülkede, rahmetli Adnan Menderes'in mirasını devraldığını söyleyen bir siyasi irade idam tartışmasını gündeme getiriyorsa burada durup düşünmek lazım. Bu tartışma hiç kimseye kazandıracak tartışma değildir. Yasalar geriye yürümez. İdam kanunu yeniden Aanayasa'ya ve yasaya girse bile geriye yürümez, sayın Öcalan'a uygulanamaz. Başbakan İmralı da yargısız infazdan mı bahsediyor? Çıkıp bunu söylesin. İdam kararları geriye yürümez. Çıktığı andan itibaren ileriye doğru yürür. Başka ülkeleri örnek vererek, gerici anlayışı dayatmaya gerek yok. İdam cezası geri bir anlayıştır. Doğru bir tartışma olarak görmüyoruz. Türkiye'de bir daha idam cezası olmayacak, kimseye de uygulanmayacak."