Demokratik Özerklik'e soruşturma
DTK'nın dün açıkladığı "Demokratik Özerklik" için Diyarbakır Başsavcılığı soruşturma başlattı.
DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK), "Demokratik Özerklik" açıklamasına ilişkin soruşturma başlattı.
BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Genel Başkanı ve bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, BDP'li milletvekilleri, Belediye Başkanları ve DTK üyelerinin katılımıyla dün yapılan toplantının ardından "Demokratik Özerklik" kararının alındığı açıklanmıştı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTK Genel Başkan Yardımcısı ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk tarafından yapılan açıklamaya ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında sonuç bildirgesiyle ilgili metin incelemeye alındı. İnceleme sonucu suç unsuruna rastlanması halinde dava açılacak.
Tuğluk : "Demokratik özerkliğimizi ilan ediyoruz"
BDP Diyarbakır İl Başkanlığında dün yapılan ve yaklaşık 6 saat süren DTK olağanüstü toplantısının ardından sonuç bildirgesi açıklandı. Demokratik Özerkliğin ilan edildiği sonuç bildirgesini okuyan Tuğluk, Türklerin, Anadolu'ya ilk yöneldiklerinde aynı dine mensup Kürtleri dost bir halk olarak yanlarında bulduklarını belirterek, "Türkler, Malazgirt savaşını Kürtlerin desteğiyle kazanmışlardır. Anadolu içlerine doğru yönelirken Kürtlerle ittifak içinde olmayı başarıları için zorunlu görmüşlerdir" şeklinde konuştu.
Tuğluk, Türkiye içinde ve dışında birçok çevrenin Türkiye'nin Kürt sorununu çözmesi gerektiğini dile getirdiğini, ancak Türk Devleti ve iktidarda olan AK Parti'nin kendi çıkarları için Kürt sorununu çözmeye yanaşmadığını ileri sürdü.
Devam edecek çözümsüzlüğün, halkları şiddet ve çatışma ortamında tutup güç kaybetmesinden başka bir sonuç vermeyeceğini kaydeden Tuğluk, şöyle dedi:
"Türkiye ve Kürdistan açısından her bakımdan çöküntü ve yıkım anlamına gelecektir. Kürt sorunu Kürtlerin halk olmaktan kaynaklı haklarını kullanamamaları, statü sahibi olamamaları her taleplerinin de baskı ve şiddetle red edilmesinden kaynaklıdır. Sorunun çözümü Kürtlerin halk olarak tanınması, Türkiye halklarıyla birlikte eşitlik temelinde statüye kavuşmalarıyla ancak çözüm bulabilir. Kürt halkı artık mevcut durumda ulusal varlığını tehdit eden politikalar karşısında statüsüz bir halk olarak yaşamak istememektedir. Kürt halkı olarak inkar ve imha politikası temelinde kurulan siyasi statüsüzlüğü reddederek, özgürlük temelinde kendi toplumsal demokrasimizi de kurarak yeni bir statüye kavuşturmak istiyoruz. Kendimizi yönetme güç ve iradesine sahip olduğumuzu belirtiyoruz. Demokratik özerklik, sadece Kürt halkı için değil, tüm Türkiye halklarının, farklı kimlik ve kültürlerin kendisini özgürce ifade edeceği ve kendi kendilerini yöneteceği bir çözüm modelidir. Tüm toplumların doğal yaşam sistemidir. Demokratik özerklik, bir devleti yıkmak, yeni bir devlet kurmak değildir. Aynı zamanda bir devlet sistemi de değildir. Halkın devlet olmayan, kendi coğrafyasındaki öz yönetime katılma sistemidir. Dolayısıyla öz güç ve öz yeterlilik ilkesini esas alır. Bu esaslar temelinde, tarihsel dönemlerden de esinlenerek, uluslararası insan hakları belgelerinin tanımladığı haklar ışığında ortak vatan anlayışı temelinde toprak bütünlüğüne ve demokratik ulus perspektifi temelinde Türkiye halklarının ulusal bütünlüğüne bağlı kalarak, Kürt halkı olarak demokratik özerkliğimizi ilan ediyoruz."
Tuğluk, herkesi demokratik özerliğe karşı sorumluluğu gereği dayanışma içinde olmaya çağırdıklarını da ifade ederek, " Uluslararası camiaya çağrımızdır, uluslararası hukukta da yeri olan bu hak esas alınarak Kürt halkının ilan etiği demokratik özerkliği tanımaya çağırıyoruz" dedi.
Toplantıya, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Genel Başkanı ve bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, BDP'li milletvekilleri, Belediye Başkanları ve DTK üyeleri katıldı.