Deniz Baykal, Bahçeli, Davutoğlu ve Demirtaş'ı ziyaret etti

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Meclis Başkanlığı adaylığı çerçevesinde parti liderlerini ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP tarafından TBMM Başkanlığına aday gösterilen Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi TBMM'deki makamında ziyaret etti. Saat 11.00’de gelen Deniz Baykal’ı Devlet Bahçeli, MHP grup odasının kapısında kapıda karşıladı.

Görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmede, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da hazır bulundu.

Bahçeli ile gerçekleştirdikleri görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Baykal, Bahçeli ile siyasi temaslar konusunda görüşme gerçekleştirdiklerine değinerek, "Sayın Devlet Bahçeli ile TBMM Başkanlığı'na aday bir milletvekili olarak bu ziyareti yaptım. Kendisine Meclis başkanlık yönetimine dair anlayışımı, Türkiye'deki siyasi tabloyu nasıl gördüğümü, ne gibi sorumlulukların bize düştüğüne inandığımı aktardım. Kendisini ayrıca önemli siyasi temaslar konusunda bilgilendirdim. Görevimi yaptığımı düşünüyorum. Seçime giderken önemli bir partimizin genel başkanı olarak Sayın Bahçeli'nin bu konuları benim ağzımdan duymasına ihtiyaç vardı, diye düşünüyorum. Benim için çok yararlı bir görüşme oldu. Sayın Bahçeli'ye tekrar teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Açıklamalarının ardından son tur için Bahçeli'den destek alıp almadığı sorulan Baykal, "Onları konuşmadık. Ayrıntıları konuşmadık" dedi.

Bir gazetecinin Bahçeli ile aralarında görüşülen siyasi temasların detaylarını sorması üzerine Baykal, "Bilgim dahilinde olan önemli görüşmeler, temaslar konusunda bende var olan bilgileri Sayın Bahçeli'ye aktardım" ifadelerini kullandı.

İkinci adresi Davutoğlu

Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Başbakanlık Çankaya Köşkü’nde kabul edilmesinin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Baykal, bir gazetecinin, "Siz görüşmeye girmeden AK Parti'nin Meclis Başkan adayı İsmet Yılmaz da Başbakanlık Çankaya Köşkü'ne geldi. İkili bir görüşmeydi ama üçlü mü oldu?” sorusuna, "Hayır. Sadece ikili görüşme oldu. Böyle bir şey yok. Sayın İsmet Yılmaz'a da başarılar diliyorum. Hayırlı olsun" dedi.

Başka bir gazetecinin, "Sizin adaylığınızdan sonra, AK Parti, CHP aday koalisyonu yorumları çok yapıldı. Başbakan bugün 'bu şekilde ilişkilendirilmemeli' dedi" sözleri üzerine de Baykal şunları kaydetti:

"Ben de aynı görüşteyim. Hiçbir şekilde koalisyon görüşmeleriyle Meclis Başkanlığı seçimi arasında bağlantı olduğuna dair benim bir bilgim yok. Şu anda, CHP'nin Genel Başkanından aldığım en son bilgiye dayalı olarak söylüyorum, herhangi bir partiyle koalisyon konusunda yaptığı yetkilendirme, görevlendirme söz konusu değil. Bir koalisyon çalışması başlamış değil. Sayın Başbakanın aynı şekilde koalisyon çalışmasını sürdürmekte olmadığına dair kendisinden bilgi aldım. Bu çok doğal. Koalisyon görüşmelerinin başlaması için başkanlık divanının oluşması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, başkanlık divanı oluştuktan sonra görevlendirme yapacağını ifade etti. Daha görevlendirme yapılmamış, kim yetkiyle hangi partilerle ne teması yapacağı belli değil, bu aşamada koalisyonun işareti... Önce Meclis Başkanlığı seçimi şu veya bu şekilde gerçekleşecek. Ondan sonra da koalisyon görüşmeleri, ondan bağımsız olarak ya da ondan dolaylı olarak etkilenmiş olarak, onun yaratacağı atmosfer, yansıma yapar yapmaz onu bilemem, koalisyon görüşmeleri o zaman başlayacaktır. Takvim bu. Ben bir koalisyon görüşmesini arkama alarak, bu Meclis Başkanlığı arayışı içinde değilim. Bunu herkesin çok iyi bilmesini istiyorum."