Denizli'de yüzyıllardır doğal kümelenme var
Necdet ÖZER / Denizli Ticaret Odası Başkanı
Denizli'de kümelenmeye destek vermek açısından ilköğretimde okuyan öğrencilere yapılacak yardımı fırsat bilerek Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi öğrencilerin giyecek ve ayakkabılarını Denizli'de üretilen ürünlerden seçtik. Denizli Ticaret Odası olarak iştiraklerimiz arasındaki Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi AŞ'nin (ABİGEM) uzun süren çalışmaları sonucunda gerçekleştirdiği Yeşilyuvalı Ayakkabıcılar Kümelenmesi'ni desteklemek ve bu kurumun temellerinin daha sağlam olabilmesi için Denizli Ticaret Odası olarak ilk 500 ayakkabı siparişini verdik.
Günümüzde Denizli' de küçük işletmelerin, küçük atölyelerin istihdam ve ekonomi açısından önemi büyüktür. Denizli, hem girişimcilerin dinamik yapısı hem de yapısal olarak doğal kümeleriyle katma değeri çok yüksek nadide sanayi kentleri arasında yer alıyor. Bu küçük işletmelerin kırsal kesimlerde yeşermesi çok daha zor olduğu halde ilimizde Yeşilyuva ayakkabıcılıkla, Buldan, Babadağ, Kızılcabölük dokumacılıkta, Honaz-Ballık Boğazı doğaltaş ve travertende doğal kümelerdir. Bekilli, Güney ve Çal bağcılık ve şarapçılıkta, Serinhisar ve Kızılca leblebicilikte, Yatağan bıçakçılıkta neredeyse yüzyıllardır doğal kümelenme örnekleriyle dolu yörelerimizdir. Bu yerleşim yerlerinde yüzyıllarca üretim yapılarak birçok usta yetişti, sermaye ve iş tecrübesi birikimi sağlandı ve böylelikle günümüze kadar gelindi. Bugün gururla izlediğimiz ve iftihar ettiğimiz sanayimizin temelinde küçük işletmelerimiz ve oralarda yetişen insanlarımız var.
Giderek zorlaşan küresel rekabet koşullarında ise küçük firmaların yok olması hem istihdam hem de ekonomik açısından sıkıntı meydana getiriyor.. Bunun önüne geçmek için yapacağımız iş ise yerel üretim ve kümelenme diye tabir ettiğimiz bir düzen içinde bu atölyelerimizin çalışmasıdır. Kümelenme içerisinde yer alan firmaların bu birlikteliği sayesinde, maliyetlerin düşürülmesi mümkün olduğu gibi pazarlama ve hammadde tedariki gibi sorunlar da kolayca çözülür. Ayrıca sadece iç piyasa değil ihracatta da önemli bir noktaya gelebilirler.
Geleceğimizin de temelini, bu alanlardaki potansiyelimizin oluşturacağını düşünmekteyiz. Tekstil ve diğer alanlardaki gelişmişliğimizi, ekolojik tarım, entegre hayvancılık gibi alanlara kaydırabilecek potansiyele sahibiz. Bölgemizdeki jeotermal enerji, seracılık kadar turizm için de bir fırsattır. Kümelenmeyi başarmış ve lokomotif sektör konumuna gelmiş tekstil, hazır giyim ve maden-mermer sektörlerinin varolmaya devam edeceğini bunlara ek olarak turizm, enerji, hayvancılık, sera, gıda, makine ve kimya ile bilişim ve yazılım sektörleriyle Denizli'nin alternatif sektörlerle ekonomiye katkısının ciddi şekilde devam edeceğini söylemek mümkün.
Biz de başından beri izlediğimiz ve desteklediğimiz bir çalışma olan Yeşilyuvalı ayakkabıcılar kümelenmesine toplu bir şekilde sipariş vererek ayakkabıcılar kümelenmesine ilk kez toplu destek veren kurum olduk. Bunun yanı sıra ihtiyaç sahibi öğrencilerimize iyi kalitedeki bu ürünlerden vererek onları sevindirmenin de mutluluğunu ayrıca yaşamış olduk. Denizli'nin bu şekilde oluşan meslek gruplarının kümelenmeleriyle ileriye dönük büyük başarılara imza atacaklarına inanıyorum. Bu anlamda bizler de yapılan kümelenme çalışmalarına her zaman destek vereceğiz.