”Dere yataklarındaki yapılar 1.5 yılda yıkılacak”

Bakan Eroğlu, "Taşkın Koruma Seferberliği" hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, taşkın koruma çalışmaları konusunda öncelikli bölgelerde dere yataklarındaki yapıların 1-1,5 yılda yıkılabileceğini, ancak diğer yerlerin zaman alacağını belirtti.

Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde yaptığı basın toplantısında, "Taşkın Koruma Seferberliği" hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, taşkın koruma seferberliğine ilişkin bütçenin ne kadar olduğunu sorması üzerine Eroğlu, bu konuda hazırlıklar yapıldığını söyledi. Eroğlu, "Bu konuda sadece DSİ yetkili değil, meteoroloji için yapılacak radarlar, erozyon kontrolü kapsamında yapılacak ağaçlandırma çalışmaları da bunun içine giriyor. İlgili birimlerin bu yılki toplam bütçesi 200-250 milyon TL, bu rakam 300-400 milyon TL olursa daha hızlı çalışabiliriz" dedi. Bu konudaki en büyük sıkıntılarının dere yataklarındaki işgaller olduğunu belirten Eroğlu,bugüne kadar pek çok dereyi kendi imkanlarıyla ıslah ettiklerini, pek çok yerde de idari imkanları kullanarak ıslah yapılabileceğini kaydetti.

Eroğlu, dere yataklarındaki yapıların ne zaman yıkılacağına ilişkin bir soru üzerine, bazı yapıların kaldırılmasının zaman alabileceğini söyledi. Tapulu olan yerlerde istimlak yapılması gerektiğini anımsatan Eroğlu, "Çalışmalar sürüyor. Bir tarih vermek için çalışmaların bitmesi gerekir. Bir takvim halinde bunu hazırlayacağız. Öncelikli yerleri belirleyeceğiz. Acil olan bölgelerde dere yataklarındaki yapılar 1-1,5 yılda yıkılabilir ama diğer yerler zaman alacaktır" diye konuştu.

"Geçmişte önemli bir hata var"

İstanbul'daki sel felaketiyle ilgili belediyelerin ihmali olup olmadığı sorusu üzerine Eroğlu, Silivri'yi bizzat gezdiğini belirterek, bölgede Mimar Sinan zamanında yapılan 4 gözlü köprünün 2 gözünün kapatılarak, yüksek yapılaşmaya izin verildiğini söyledi. Bu nedenle köprünün akışı taşıyamadığını ifade eden Eroğlu, "Geçmişte belediyenin yaptığı çok önemli bir hata var. Şu anki belediyeyi söylemiyorum. Bana göre, çok vahim bir hata. Mimar Sinan akışı hesaplamış, o 4 göz koyduysa bizim köprüye 6 göz koymamız gerekirdi" dedi.

Eroğlu, hasar tespitiyle ilgili çalışmaların Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü ve hafta sonuna kadar verilerin net olarak ortaya çıkabileceğini kaydetti.

"Taşkın risk haritaları güncellenecek"

Eroğlu, küresel ısınma nedeniyle beklenmeye hava şartlarıyla karşılaşılabildiğini belirterek, "Bu nedenle meteoroloji verileri dikkate alınarak taşkın risk haritaları güncellenecek" dedi.

Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında "Taşkın Koruma Seferberliği" hakkında bilgi verdi.

Taşkınların doğal bir olay olduğunu, ancak insan faaliyetlerinin taşkınları felakete dönüştürdüğünü belirten Eroğlu, son 20 yılda 369 taşkın yaşandığını, bu taşkınlarda 500 bin hektar toprağın su altında kaldığını, yaklaşık 2 milyar dolar zarar meydana geldiğini ve 448 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

"Ancak, tüm tedbirleri aldığımızı söyleyemeyiz" diyen Eroğlu, yapıların belli risk ölçüleri dikkate alınarak inşa edildiğini, taşkın koruma tesisleri yapılırken de 200-300 yılda bir gelecek yağışlara göre hesap yaptıklarını anlattı.

Eroğlu, gelecek yıl "Taşkın Koruma Seferberliği" başlatılacağını yineleyerek, seferberlik kapsamında yapılacakları şöyle sıraladı: