Deva'dan 'kararname' tepkisi: Üretimden vazgeçeriz
Şirket, bazı ilaçların fiyatlarında indirim yapılmasına ilişkin kararnamenin geçmesi halinde bu tür ürünleri üretmekten vazgeçeceklerini belirtti
İSTANBUL - Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp D. Haas, 4 Aralıktan itibaren bazı ilaçların fiyatlarında indirim yapılmasına ilişkin kararnamenin duyurulduğu şekilde geçmesi halinde Türkiye'nin, dünyanın en ucuz ilaç pazarı olacağını belirterek, "Kararname eğer böyle geçerse biz bu tür ürünleri üretmekten vazgeçeceğiz" dedi.
Haas, Deva Holding'in yılın dokuz ayına ait finansal performansını değerlendirmek amacıyla Hyatt Regency Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, dokuz aylık verilerinden memnun olduklarını ve geçen yıl yaptıkları yatırımlar sayesinde 15 milyon lira kar ettiklerini bildirdi.
Geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 52 oranında artırdıklarını anlatan Haas, yılın dokuz ayında maliyet kontrolüne önem vererek pazarlama, satış ve dağıtım giderlerinde yaptıkları yapılanma ile yüzde 18 oranında tasarruf sağladıklarını ifade etti.
Haas, Deva Holding A.Ş'nin İMKB'de işlem gördüğünü anımsatarak, geçen yılın eylül ayı sonu itibariyle 3,01 lira olan hisse senedinin bu yılın eylül ayı sonu itibariyle 3,68 liraya ulaşarak yüzde 22 oranında artış gösterdiğini belirtti.
Dokuz ayda Deva holding ve grup şirketlerinde toplam 18 milyon 746 bin 157 liralık yatırım harcaması yapıldığını dile getiren Haas, yatırımlarına devam edeceklerini söyledi.
Sektörde şu an bir belirsizliğin hakim olduğunu vurgulayan Haas, bu nedenle yıl sonu hedefi telaffuz etmekten de kaçındıklarını ifade etti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Haas, bir soru üzerine Sağlık Bakanlığı'nın ilaç giderlerinin azaltılması amacıyla beşeri ilaçların fiyatlandırılmasına dair 4 Aralık 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kararname yayımladığını dile getirerek, bu kararnamenin ilaç pazarında daralmaya yol açacağını öne sürdü.
Kararname ile fiyat düşüşünün çok kapsamlı olduğunu ve detayların halen belirlenmediğini anlatan Haas, kararnamede değişiklikler olmasını ve bu şekilde uygulamaya geçmesini beklediklerini söyledi.
Haas, kararnamenin yatırımları olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bundan 9 ay önce 'yaparız' dediğimiz yatırımları bugün artık geri çeviriyoruz. Daha çok düşünüyoruz. Piyasada jeneriği olmayan orijinal ilaçların yerine getirmek istediğimiz jenerik ürünler var ama bu kararnameyle bu yatırımları yapmak hiç reel değil. Böyle olunca piyasada orijinal ürünlerin jeneriği çıkmayacak ve bunun çok olumsuz neticeleri olacak.
İlk başta bütçe açığına katkısı olacaktır ama orta ve uzun vadede jeneriği olmayan pahalı ürünlerin jeneriği piyasaya giremediği için ilaç fiyatları çok yüksek seviyede kalacak ve bütçe açığı daha da artacak. Sağlık Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu yeni fiyat kararnamesi eğer duyurulduğu şekilde geçerse Türkiye dünyanın en ucuz ilaç pazarı olacak. Şirketler para kazanmak için yatırım yaparlar. Şu an 20 yıllık ilaçların üretimini hala yapıyoruz. Bu ilaçların fiyatı düşük olabilir ama içlerinde kanser ilaçları dahi var. Kararname eğer böyle geçerse biz bu tür ürünleri üretmekten vazgeçeceğiz. Üretim maliyetimizden daha aşağıda ürün satamayız."
Haas, Türkiye'deki toplam ilaç pazarının 14 milyar dolar olduğunu belirterek, 20 yıllık jenerik ürünlerin de bu pazar içindeki payının yüzde 5-7 arasında olduğuna da dikkati çekti.