Devlet, Hazine davalarında elini güçlendirecek

Geçen yıl Hazine avukatları tarafından devam eden 540 bin 638 dava takip edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet, bir yandan Hazine, bir yandan uluslararası davalarda lehte çözüme dönük çalışmalarını sürdürürken, yeniden yapılanma ile de Hazine davalarının sayısının azaltılması, dava kazanma oranının da artırılması hedefliyor.

Edinilen bilgiye göre geçen yıl Hazine avukatları tarafından derdest (devam eden) 540 bin 638 dava takip edildi.

Bu davalardan 373 bin 385'i Hazine, 167 bin 253'ü ise vatandaşlar tarafından açıldı. 2008'de Hazine'nin taraf olduğu davalardan 78 bin 668'i karara bağlanırken, bu davalardan 47 bin 495'i Hazine lehine, 31 bin 173'ü Hazine aleyhine sonuçlandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in verdiği bilgiye göre de bu yıl 3 bin 385 hukuki mütalaa verilirken, takip edilen derdest dava sayısı da 546 bin 235'e ulaştı.

Geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de (AHİM) 924 başvuru yapıldı. AHİM'e 2007 yılında 808 başvuru yapıldığı dikkate alındığında, devletin uluslararası anlamda karşı karşıya kaldığı dava sayısının arttığı görüldü.

Düzenleme ile dava sayısı azalıyor

Devlet Davalarının Takip Usulleri Hakkında Kanun Tasarısının yasalaşmasıyla birlikte gelecek dönemde Hazine davalarının sayısında azalma, dava kazanma oranında da artma bekleniyor.

Halen Taslak halinde Başbakanlıkta bulunan yeni düzenlemeyle, sorunların mahallinde çözümünü sağlamak üzere dava ve icra işlemlerinde görev, yetki ve sorumlulukların bir bölümünü Muhakemat Müdürlüklerine devrediliyor.

Taslak, ''Devlet hukuk hizmetlerinin ulusal ve uluslararası boyutta yoğunluk ve çeşitlilik kazanmasından kaynaklanan ihtiyaca cevap verme, bu hizmetlerin adil, süratli, etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesini sağlama, idare yararı görüldüğü takdirde yargıya intikal etmiş uyuşmazlıkların yanı sıra, doğacak ihtilafların daha başlangıçta henüz yargıya intikal etmeden tarafların menfaatlerini koruyucu hak ve adalet kurallarına uygun bir çözüme kavuşturulmasına imkan verme'' amacı güdüyor.

Taslak, bu çerçevede sorunların yerinden çözümünü gerçekleştirmek üzere taşra teşkilatında verilen görev, yetki ve sorumluluklarda hukuk hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasların yeniden düzenlenmesini içeriyor.

Hazine avukatlığının kariyer mesleği haline getirilmesi amaçlanıyor

Düzenleme ile ayrıca Hazine avukatlığının kariyer mesleği haline getirilmesi amaçlanıyor. Bu sayede Hazine avukatlığının, özellikle yabancı dil bilen ve hatta yabancı hukuk sistemleri hakkında bilgi sahibi olan dinamik ve genç hukukçuların tercih edeceği bir meslek haline getirilmesi ve iyi bir kaliteye ulaştırılması hedefleniyor.

Hukuk davalarının büyük bir bölümü kadastro tespitleri ve tapu ihtilaflarından oluşuyor. Vatandaşla devleti karşı karşıya getiren getiren diğer hukuk davalarının arasında da iş davaları, men-i müdahale ve yıkım davaları, kamulaştırma bedelinin artırılması, ihale bedeli, kira tespiti ve tahliye ortaklığın giderilmesi, miras reddi, ve tapuda kayıt düzeltme davaları yer alıyor.

Öte yandan Türkiye'deki 81 il ve bağlı ilçelerdeki Hazine davalarının tüm süreçlerinin izlenmesini ve davaların etkin takip ve denetimini sağlamak için Merkez Erişimli Taşra Otomasyon Projesi (METOP) devreye alındı.

Böylece Hazine dava dosya ve süreçleri on-line olarak bilgisayarlara işlenirken, Muhakemat Müdürlüklerinin birbiri ile dava bilgi paylaşımı sağlandı.

Ayrıca Genel Müdürlük tarafından 1999 yılında başlatılan bilgisayar destekli mevzuat tarama sistemi olan Hukuk Bilişim Sistemi (HBS) ile Türkiye Cumhuriyetinin bütün mevzuat külliyatını ve mevzuat değişikliklerin anlık olarak görülebileceği sistem bu yıl vatandaşın hizmetine açıldı.

2010-2012 dönemine ait üç yıllık süreçte de METOP ve Hukuk Bilişim Sistemi teknik alt yapısının genişletilmesi ve kullanımının daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor.