DHKP-C'li Fehriye Erdal'a 30 yıl istendi

Belçika'da savcı, Türkiye'de işlediği suçlardan gıyabında yargılanan Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal için 30 yıl hapis ve 15 yıl ek güvenlik tedbiri istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı suikastı faillerinden, terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal hakkında, Türkiye'deki işlediği suçlardan dolayı 30 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası istendi.

Terörist Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılanmasına başlandı. Brugge Mahkemesinde görülen davaya, firari DHKP-C'li katılmadı. Kendi avukatı Paul Bekaert davadan çekildiği ve baro tarafından atabilecek herhangi bir avukata da vekalet veremediği için DHKP-C'li Erdal'ı duruşmada hiçkimse savunmadı.

Duruşmada, savcı Erdal hakkında Türkiye'de işlediği cinayet suçlarından dolayı 30 yıl ağırlaştırılmış hapis, 15 yıl da ek güvenlik tedbiri istedi. İddianamenin okunmasının ardından hakim, karar verilmesi için duruşmayı 2 Ocak'a erteledi.

Değiştirilen Belçika terör kanunları, suçun tarihinden sonra yürürlüğe girdiği için terörden yargılanamayan Erdal'ın ceza alması durumunda, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranmasına başlanacak.

Dava süreci

İş adamı Sabancı ile Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe, 9 Ocak 1996'da DHKP-C'li teröristler tarafından İstanbul Sabancı Center'da öldürüldü. Cinayetin Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından işlendiği tespit edildi. Duyar yakalanıp hapse atıldı ve 1999 yılında hapishanedeki bir isyan sırasında öldürüldü.

Erdal ve Akkol ise kaçmayı başardı. Yunanistan'da yargılanıp serbest bırakılan Akkol, ocak ayında Türkiye'ye yasa dışı yollardan girince yakalandı. Erdal ise, 1999 yılında Belçika'nın Knokke kentinde kaldığı apartmanda yangın çıkması sonucunda sahte pasaportla yakalanıp yargılandı. Bir yıla yakın cezaevinde kaldıktan sonra ev hapsine alınan Erdal, Mart 2006'da firar etti.

Eylül 2007'de Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılanması kararı verilse de daha sonra bu karar bozuldu. Sabancı ailesinin başvurusu üzerine süreç yeniden başladı.

25 Mayıs'ta Türkiye'de işlediği 3 cinayet suçundan Belçika'da yeniden yargılanmasına karar verilen terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal'ın Belçikalı avukatı Paul Bekaert davadan geri çekildi. Karara itiraz edilmesi ve avukat bulunması için verilen sürelerin dolmasının ardından ilk duruşma tarihi 5 Aralık olarak belirlenmişti.