Dikkate almak…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

orhan.karadag@dunya.com

Görev yaptığı sürede birçok ekonomik krize şahitlik etmiş bir ticaret odası başkanının krizin atlatılmasına yönelik olarak ortaya koyduğu çözüm önerileri, mutlaka dikkate alınması gereken görüşler olarak değerlendirilmelidir. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, ekonomik krizin hasarsız şekilde atlatılması için, güven ortamını yeniden tesis etmeye ve psikolojik endişeyi kırmaya yönelik radikal tedbirlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Özel bankaların reel sektöre kullandırdığı kredileri kıstığını, bunun da işletmeleri sermaye sıkıntısına sevk ettiğini vurgulayan Aslan, bunu aşmanın bir yolunun Ziraat Bankası ve Halkbank yoluyla reel sektöre kaynak aktarılması ve Kredi Garanti Fonu uygulamasının yaygınlaştırılması olduğunu ifade ediyor. Kaynağı gösterilen 10-15 milyar dolarlık bir paket açıklanmasının ekonomiye önemli oranda canlılık getireceğini öngören Aslan'ın isteği ise Eximbank aracılığıyla ihracat pazarlarının kaybedilmemesine yönelik çeşitli finansal araçların oluşturulması.

Kamu yatırımlarının artırılması da Aslan'a göre ekonominin canlandırılması için kullanılabilecek önemli bir gelişme olacak. Başkan Aslan'ın Gaziantep'in ulaştığı ekonomik potansiyelin sürdürülebilirliği için gerekli gördüğü unsurlar ise ürün ve sanayi çeşitliliğinin artırılmasının yanında, şehrin geniş bir çevrenin üretim, finans, turizm ve kültür merkezi haline getirilmesiyle mümkün olabilecek. Özellikle desteklenmesi gereken sektörleri otomotiv, elektronik, tarımsal sanayi ve medikal sanayi olarak açıklayan Başkan Aslan, bölgenin turizm yatırım merkezi haline getirilmesinin de istihdama önemli katkılar yapacağının altını çiziyor.

Mehmet Aslan, yeni dönemde hayata geçirilmek istediği projeler arasında Organize Besi Bölgesi'nin tamamlanması, güzel sanatlar fakültesinin faaliyete geçmesi, sürekli eğitim merkezinin açılması, Suriye'den sonra Irak, İran ve Ürdün konsolosluklarının açılması, Türkiye-Suriye sınır ticaret merkezinin kurulması projelerini sayıyor.

Hani klişe bir laf vardır ya; 'Yaptıklarım, yapacaklarımın teminatıdır'. Siyasetçilerin seçim meydanlarında sıkça kullandıkları bu söz, aslında Mehmet Aslan'ı için söylenmiş sanki. Başkan Aslan, hedefleri arasında Gaziantep'e Irak, İran ve Ürdün'ün de konsolosluklarının açılması olduğunu söylüyor. Aslan'ın Gaziantep'e Suriye Başkonsolosluğu'nun açılmasındaki yoğun çabalarını hatırlayınca bunların da gerçekleşmemesi için hiçbir neden olmadığı anlaşılıyor. Yine, Gaziantep'in ilk Güzel Sanatlar Lisesi'ni yaptırarak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak Gaziantepliler'in hizmetine sunan Ticaret Odası Başkanı Aslan'ın güzel sanatlar fakültesi açılması söylemi de gayet inandırıcı görünüyor.