Dil bilmeyenler ihracat yapıyor

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dil bilmeyen ihracatçıların 20 bin çeşit ürünü 200 ülkeye satabildiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORHANGAZİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Dil bilmeyen adres bilmeyen adamlar, 200'den fazla ülkeye ihracat yapıyor. 20 bin çeşidin üzerinde mal satıyor. 130 milyar dolarlık mal satıyor" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde kurumlar ve gelir vergisinde ilk sıralarda yer alan ve ihracat yapan kuruluşlara ödüllerin verildiği, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen "Orhangazi'de Ekonominin Yıldızları" töreninde, zengin olmanın en önemli yollarından birinin, gençleri ve genç kızları girişimciliğe yönlendirmek olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, haksızlık ve adaletsizlik yapılmamasının da önemine değinerek, haksızlık ve adaletsizlik üzerine kurulan her türlü düzenin yıkılmaya mahkum olduğunu ifade etti. 

Bursa'nın 15 milyar doları bankada

Orhangazi'nin ihracatının bir yılda yüzde yüz arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "70 ilden daha fazla ihracatınız var. İl olsanız 12. olurdunuz. Müthiş bir şey bu... Çalışan sayınız da bin kişi artmış ve cirolarınızda 500 milyon dolarlık artış bulunuyor. Size bir tavsiyem var; ne yaparsanız yapın, işi mutlaka marka haline getirin. Zeytinini, turşunu marka haline getir. Marka olursanız 1'e 10 kazanırsınız" dedi.

Buraya gelirken Bursa'nın geneline baktığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Bursalıların bankalarda 15 milyar dolar parası bulunuyor. Bursa'da iş yeri açma, istihdam ve bir çok konu, ülke ortalamasının üzerinde. İhracatta İstanbul ve Kocaeli'den sonra üçüncü sıradasınız. Kocaeli ile aranızda 2 milyon dolarlık fark var. Bursalılar sakın 'Paramız maramız yok' diye ağlamasınlar" diye konuştu.

Gençler umutlu olmalı

Hisarcıklıoğlu, "Bizi bıraksınlar, Cumhuriyetin 100. yılı gelmeden dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına gireriz" dediği konuşmasında, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki engelleri kaldırsınlar. Sizin çocuklara iş verecek olan biziz. Ben işimi büyütemezsem senin çocuğuna nasıl iş vereyim? Her yıl 750 bin genç geliyor. Hepsi kaygılı. Umutsuz. Halbuki genç umutlu olacak umudunu kaybetmeyecek."

Hisarcıklıoğlu, yeni Anayasa'da herkesin mutabık olması gerektiğini belirterek, "Siyasi partiler ve seçim yasası, vekil ile halk arasını güçlendirmeli. Kopukluk var, sistem bozuk. Şikayetçi olarak birçok başkanım gitti. 4 yıl sonra herkes ondan da şikayet etmeye başladı. Niye? Sistem böyle. Çünkü sistem lider ile vekil arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde TBMM'deki tüm partilerin Anayasa konusunda mutabık olacağına inandığını ifade eden TOBB Başkanı, "Müthiş bir reformalist meclis olacağı inancı içindeyiz. Çünkü bütün partilerin söylemlerinde bu var. Hangi parti ve kişi olursa olsun, ülkenin birliği ve beraberliği önemli" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir