Din istismarcıları "nitelik" kazandı
Yargıtay, kendilerini "hoca" olarak tanıtıp, inandırdıkları kişilerin altın ve paralarını alan sanıkların dolandırıcılık değil nitelikli dolandırıcılık suçundan mahkum edilmesine karar verdi.
ANKARA - Hatay'da, 2006 yılında kendilerini "hoca" olarak tanıtan sanıklar, bir aileyi, kızlarının bahtının kapandığına ve evlerinde muska olduğuna inandırıp, evlerine geldi. Çeşitli dualar okuyup, kızlarının elbisesinden muska çıktığını söyleyen sanıklar, muskayı bozup yeni muska yaptıklarını belirterek aileden para aldı. Ayrıca evlerinin bahçesinde bir küp altın olduğunu, bu altını çıkarmak için çeşitli dualar ve törenler yapılması gerektiğini de söyleyen sanıklar, yanlarında getirdikleri ilaçla küp içerisindeki maddeyi altına çevirecekleri vaatleriyle aileyi kandırıp altın ve paralarını aldı.
Olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra sanıkların dolandırıcı olduğunu anlayan aile, Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, sanıklar hakkında "dolandırıcılık" suçundan mahkumiyet kararı verdi. Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 15. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu.
Yargıtay, kendilerini "hoca" olarak tanıtıp, kızlarının bahtının kapalı olduğuna ve evlerinin bahçesinden altın çıkaracaklarına inandırdıkları kişilerin para ve altınlarını alan sanıklara "dolandırıcılık" suçundan verilen cezayı az bularak, sanıkların "nitelikli dolandırıcılık" suçundan mahkum edilmesine karar verdi.
Kararda, "Dolandırıcılık suçunun, dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle işlenmesi, daha ağır bir cezayla cezalandırılmayı gerektirir. Burada dikkat edilmesi gereken husus dinin bir aldatma aracı olarak kullanılmasıdır" denildi.