Dinamizm sac ayağı çağrı merkezleri…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM'DAN / Ela KARASU

[email protected]

İktisadi yönden hak ettiği yerde olamayan Erzurum, umudunu coğrafyasına uygun, sürdürülebilir sektörleri öne çıkarmakta buluyor; aş ve işin var olması konusunda ivme kazandıracak çözümler arıyor. Sanayide gelişim gösteremeyen kent, hizmet sektöründe büyümeye odaklanarak kararlı adımlar atmaya başladı.

Görünen o ki, son yıllarda  ulusal ve uluslar arası düzeyde faaliyet gösteren şirketler, müşterilerine daha iyi hizmet sunmak ve sorunlarını kısa yoldan, en hızlı şekilde gidermek için çağrı merkezleri kuruyor. Türkiye'de önemli bir istihdam alanı olarak göze çarpan ve kuruldukları kentlere de ivme kazandıran çağrı merkezleri, artık metropol merkezli olmaktan çıktı. Anadolu'ya açılmak, hem insan gücü hem de yer anlamında da tasarruf sağlıyor. Bununla birlikte şirketlerin müşterilerine verdikleri önemin ve sundukları hizmet kalitesinin de her geçen gün arttığı aşikar.

Popülaritesini yayılarak ve büyüyerek devam ettiren çağrı merkezlerinin Anadolu'ya açılmasından Erzurum da nasibini aldı. Şu an itibariyle kentte Organize Sanayi Bölgesi'nde Turkcell ve Finansbank ile Sağlık Bakanlığı'nın 2010'da kurduğu Assistt olmak üzere toplam 3 çağrı merkezi bulunuyor. Bunlar, işsizliğe, özellikle genç işsizliğe adeta derman oluyor. Şu an, Turkcell Çağrı Merkezi'nde bin 100, Finanbank Çağrı Merkezi'nde 375 kişiye istihdam sağlanıyor. Mayıs ayına kadar toplam bin istihdama sahip olacak Assistt ile birlikte çağrı merkezleri kent ekonomisini canlı tutan dinamizm ayağını oluşturuyor.

Üretim sektöründen çok, hizmet sektörüyle büyümeye çalışan kent ekonomisi artık altyapı ile insan gücü gelişiminde mesafeler almaya da başladı.  Görünen tabloda; kent ekonomisine hatırı sayılır katkısı olan çağrı merkezleri hiç şüphesiz sosyal yönden de artı değer sağlıyor. Bu hizmet ekseninde hem tüketiciler şikayetlerini, isteklerini en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde yetkililere ulaştırma imkanı buluyor hem de bilinçli tüketici ve bilinçli tüketimin oluşmasına zemini hazırlıyor; kentimizle birlikte ülke gelişiminde önemli bir etki yaratıyor. Bunun paralelinde istihdam edilebilen her ferdin özgüveninin artması, kendisine, ailesine ve çevresine faydalı birey olması kendiliğinden geliyor.

Çağrı merkezlerine ekonomik ve sosyal yönden baktığımızda, bunların birer bacasız fabrika olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Kentin en büyük istihdamını elinde tutan sektör, hızla büyüyor. Özellikle gençlere umut kapısı olan çağrı merkezleri, kent ekonomisine katma değer yaratan bu yatırımlar, Erzurum'un geleceği için umut verici.