Dink ailesi Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Dink ailesi, cinayette sorumluluğu bulunduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında idare mahkemesine yapılan itirazın reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dink ailesi, Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu bulunduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında İstanbul Valiliğinin soruşturma izni vermemesinin ardından idare mahkemesine yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Dink'in eşi Rakel Dink, çocukları Arat, Sera ve Delal Dink ile kardeşi Hasrof Dink adına avukatları tarafından hazırlanan dilekçede, Anayasa'nın 36. maddesindeki adil yargılanma hakkı, 10. maddesindeki kanun önündeki eşitlik ilkesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. maddesindeki ayrımcılık yasağına aykırı hareket edildiği, kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yürütülmediği kaydedildi.

"Örgüte kasıtlı olarak operasyon yapmamaları" ifadesi yer aldı

"Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği görevlilerinin cinayeti gerçekleştiren örgüte kasıtlı olarak operasyon yapmamaları veya koruma tedbirleri almamaları nedeniyle Hrant Dink cinayetinin işlenebildiği açıktır" ifadelerine yer verilen dilekçede, eksik yürütülen inceleme ve soruşturmalara rağmen bu konuda önemli delillere ulaşıldığı aktarıldı.

"Görevlilerin ciddi sorumlulukları var"

Dilekçede, bu  görevlilerin cinayetin işlenmesinde ciddi sorumlulukları bulunduğu iddia edilerek, Ermeni ve sosyalist muhalif gazeteci Dink için cinayeti önlemeye yönelik tedbirler alınmadığı ve cinayetin ertesinde etkin ve adil bir soruşturma yürütülmediği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir