Dink davasına dostane çözüm

Bakan Davutoğlu, Hrant Dink davasına yönelik AİHM'e sunulan savunmaya ilişkin "Özellikle dostane çözüm konusu üzerinde duruyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hrant Dink davasına yönelik AİHM'e sunulan savunmaya ilişkin bir soru üzerine, "Türkiye'nin çağdaş, evrensel  hukuka uygun şekilde bu konuları ele alması için bu konu başta olmak üzere atacağımız adımlar olacak. Özellikle dostane çözüm konusu üzerinde duruyoruz" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Bugün Televizyonunda Temsilciler Meclisi adlı programda gazeteci yazarlar Adem Yavuz Arslan, Şamil Tayyar ve Mustafa Ünal'ın sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, "Özellikle Hrant Dink savunması ile ilgili bugün bir toplantınız vardı. Bu konuda sizin çok hassas olduğunuzu biliyoruz ancak tam tersi bir savunma çıktı. Bu savunma konusunda imzanızın olmadığını duyurdunuz. Bu konuda nasıl bir yol haritanız olacak?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Bir kere AİHM, Avrupa Konseyi çerçevesinde bir kurum. Biz de Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerindeniz. Kasım ayında da Bakanlar komitesi dönem başkanlığını üstleniyoruz. AKPM Başkanı da Antalya Milletvekilimiz Sayın Mevlüt Çavuşoğlu. Dolayısıyla biz bu kurumla iç içeyiz ve bizi bağlıyor. Hrant Dink olayında iki konuda yapılan müracaatlar var, biri yaşam hakkının korunması, biri de ifade özgürlüğü konusunda. Gerek yaşam hakkı gerekse ifade özgürlüğü konusunda devlet bütün sorumluluklarını yapmalıdır, böyle bir şeyi tartışma konusu bile etmeyiz.

Bu savunmalar teknik düzeyde yapılan ve herhangi bir bakan imzası gerektirmeyen savunmalar. Fakat geçen sene birkaç önemli komplikasyondan sonra bu sene ben bunları görmek istediğimi söyledim ve imkan olduğu sürece bütün savunmalara baktım, buna benzer başka savunma da geldiğinde. Bu, bizim şu anki kriterlerimiz bağlamında uygun olmayan bir savunmadır. Biz tekrar Adalet bakanımızla birlikte bu konuyu ele aldık. Peki bunu yazanlar kötü mü, hayır. Onlar da devletin uygulamasını savunma durumundalar. Bu yürütmeyle ilgili değil. Fakat yargı da devletin bir kurumu olarak biz onun da hesabını yapmak durumundayız. Ben bu savunmanın usulünden ve üslubundan bu savunmayı benimsemediğimi söyledim. Daha sonra  Adalet Bakanımızla da görüştük. Bakanlıkta da bir toplantı yaptık. Strasburg'tan daimi temsilcimiz katıldı ve bir değerlendirme yaptık. Bugün İçişleri ve Adalet Bakanımızla bu konuyu ele aldık. Türkiye'nin çağdaş, evrensel  hukuka uygun şekilde bu konuları ele alması için bu konu başta olmak üzere atacağımız adımlar olacak. Özellikle dostane çözüm konusu üzerinde duruyoruz."

"Süreci hızlandıracak tedbirler alacakğız"

AİHM'deki davalarla ilgili nerede hata yapıldığına dair bir çalışma yapacaklarını belirten Davutoğlu, bunun Dışişleri ya da Adalet Bakanlığını ilgilendiren bir şey olmadığını, hukuk sisteminin bütünüyle ilgili aksaklıklardan, yargı sürecini gecikmesinden kaynaklanan bir durum olduğunu söyledi.

Süreci hızlandıracak tedbirler alacaklarını belirten Davutoğlu, "İfade özgürlüğünü en geniş anlamda kullanılması için bizim teminat altına almamız lazım. Bunu sadece Hrant Dink ya da Mustafa Erdoğan bağlamında ele almamak lazım, Türkiye ifade özgürlüğü konusunda yargılama yapılan bir devlet olmamalı" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir