Dink davasında gizli tanık bilmecesi

Duruşmada tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine 5'i tutuklu 20 sanık hakkında açılan davanın 12. duruşmasında bir önceki duruşmada dinlenmesi kararlaştırılan gizli tanık gelmedi.

Gizli tanık, Ermenice bilen tercüman olmadığı için duruşmaya getirilmedi. "Tercüman bulunmadığı için gizli tanığı çağırmadım" açıklamasını yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak, ileri tarihe ertelenen duruşmada tercümanın hazır edilebilmesi durumunda polisin gizli tanığı getireceğini söyledi.

Duruşma 10 Mayıs'a ertelenirken tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada verilen ara kararda, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel, Ogün Samast, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in, kaçma şüphesinin devam etmesi, kuvvetli suç şüphesini gösteren olgu kriterinin mevcut dosyada devam etmesi ve koruma tedbirlerinin yeterli olmayacağı gerekçeleriyle tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, duruşmada dinlenen tanıklar Orhan Özbaş ve Turan Meral arasında geçen tüm iletişim ve sinyal bilgilerinin gönderilmesi için Ankara Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına yazılan yazının yeniden gönderilmesini kararlaştırdı.

İkinci "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Durmuş Ali Özoğlu tarafından yürütüldüğü ortaya çıkan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bazı klasörlerinde bulunduğu belirtilen psikolojik savaşla ilgili tüm bilgi ve belgelerin onaylı fotokopilerinin mahkemeye gönderilmesi için ilgili mahkemeye yazı gönderilmesine hükmeden heyet, tanık Mesut Kadri'nin zorla getirilmesini kararlaştırdı.

Gizli tanığın gelecek duruşmada hazır bulundurulması nedeniyle başta Osman Hayal olmak üzere diğer tutuksuz tanıkların da duruşmada hazır edilmeleri için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı gönderilmesini kararlaştıran heyet, müdahil avukatları ve sanık Erhan Tuncel'in dinlenmelerini talep ettiği kamu görevlileri Ramazan Akyürek, Selim Kutkan, Ahmet İlhan Güler, Ali Fuat Yılmazer, Reşat Altay, Hüseyin Yavuzdemir ve Sabri Uzun'un istemini tanık beyanlarına ilave bir katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddetti.

Heyet, "Ergenekon" davasında yargılanan kişilerle, bu davanın sanıkları arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığının tespiti açısından iletişim bilgilerinin karşılaştırılması ve bu sanıkların telefonla birbirleriyle bağlantı kurup kurmadıklarının, telefon rehberlerine kayıtlı olup olmadıklarının tespit edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 10 Mayıs 2010'a erteledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir