Dink ödülü İsmail Beşikçi'ye

Uluslararası Hrant Dink ödülüne bu yıl yazar Sosyolog İsmail Beşikçi layık görüldü. İlk kez uluslararası bir ödülü kabul eden Beşikçi, "Beni seçmeniz bana büyük bir onur ve gurur verdi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hrant Dink Vakfı tarafından verilen Uluslararası Hrant Dink ödülü yazar Sosyolog Dr. İsmail Beşikçi'ye verildi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen törende Majak Toşikyan tarafından Dink için bestelenen oratoryo ilk defa seyirciyle buluştu. Gecede orkestraya Surp Lusavoriç Korosu, Kevork Tavityan, Aylin Ateş ve Petro eşlik etti. Sunuculuğunu Mert Fırat'ın üstlendiği ödül töreninin jürisi ise Ahmet Altan, Tim Garton Ash, Emma Bonino, Lydia Cacho, Rakel Dink, Costa Gavras, Nilüfer Göle, Alexander Iskendaryan ve Etyen Mahçupyan tarafından oluştu.

 Ödül, her yıl, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, biri Türkiye'den biri yurt dışından olmak üzere, iki kişi, kurum veya gruplara veriliyor

Bu yıl Dink'in doğum gününde ödülü alan Beşikçi, “Uluslararası Hrant Dink 2012 Ödülü için beni seçmeniz bana büyük bir onur ve gurur verdi” dedi. Beşikci'nin kabul ettiği tek ödül Uluslararası Hrant Dink Ödülü oldu.

İkinci ödül Memorial'a

Beşikçi'nin 36 kitabından 32'si Türkiye'de yasaklı. Beşikçi Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Türkiye'de tek partili dönemine ait eserleriyle tanınıyor.

Ödülün bu yılki ikinci sahibi ise The International Memorial Society oldu. Rus insan hakları örgütü olan Memorial, Rus-Çeçen savaşına karşı çıkan Rus asker anneleri tarafından kuruldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir