Dink soruşturmasında iki tutuklama
Mahkemeye sevk edilen gazeteci Ercan Gün ile Yarbay Metin Yıldız tutuklandı.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen istihbaratçı Yarbay Metin Yıldız ile gazeteci Ercan Gün, firari ve tutuklu bulunan birçok FETÖ/PDY üyesiyle irtibatları olmaları ve bu irtibatlarını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da devam ettirmeleri kanaatinin oluşması nedeniyle tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltında tutulan şüpheliler istihbaratçı Yarbay Metin Yıldız ile gazeteci Ercan Gün, dün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.
Burada savcılıkça ifadelerinin alınmasının ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen şüpheliler Yıldız ve Gün, nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nin yoğunluğu ve hakiminin de yorgunluğu gerekçesiyle, hakimin verdiği talimat sonrası, akşam tekrar İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
Bu sabah adliyeye getirilerek nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan şüphelilerin sorgu işlemi sona erdi. Nöbetçi hakimlik, Yıldız ve Gün'ün, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyeliği" suçundan tutuklanmasına karar verdi.
"Samast'ın görüntülerini, algı oluşturulacak şekilde yayınladı"
Kararda, şüpheli Metin Yıldız'ın olay tarihinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü görevinde bulunduğu ve gazeteci Hrant Dink'in öldürüleceği istihbaratını almasına rağmen görevi gereği göstermesi gereken asgari gayreti göstermediği belirtilerek, "Cinayete ilişkin yargılanan gerek jandarma gerekse emniyet mensubu şüphelilerle irtibatları olan şüpheli Yıldız'ın, diğer şüpheliler ve yargılananlarla fikir ve eylem birliği içerisinde, cinayetin işleneceğini bildiği halde örgütün hedefleri doğrultusunda, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün görev ve kadro itibariyle ele geçirilebilmesi için, bu cinayetin sonucuna hizmet edecek şekilde hareket ettiği anlaşılmıştır." denildi.
Şüpheli Ercan Gün'ün de, olay tarihinde cinayetin faili olarak yakalanan Ogün Samast'ın görüntülerini, cinayetle askeri ilişkilendirmeye yönelik algı oluşturulacak şekilde yayınladığı kaydedilen kararda, Ogün Samast'ın bahse konu fotoğrafları verdiği olay mahalline (Samsun Emniyet Müdürlüğü) gitmesine rağmen Gün'ün, Ergenekon yargılamalarıyla ilgili algı oluşturma maksadıyla, "fotoğrafın çekildiği yerin jandarma olduğunu" belirttiği dile getirildi.
"Birçok FETÖ üyesiyle irtibatlılar"
Kararda, her iki şüphelinin de firari olan ve tutuklu bulunan birçok FETÖ/PDY üyesiyle irtibatları oldukları belirtilerek, "Bu irtibatların, FETÖ/PDY terör örgütü üyelerince oluşturulan 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları, MİT tırlarının durdurulmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin ve hükümetinin uluslararası alanda teröre yardım ettiği algısını oluşturmaya yönelik, sonuçları 15 Temmuz darbe girişiminde de görülen ihanet hareketinden sonra devam ettirildiği kanaatine varılmıştır." ifadesi kullanıldı.
Dosya arasında bulunan HTS, baz ve sinyal bilgileri değerlendirme raporlarının dikkate alındığı vurgulanan kararda, şüphelilerin cinayet öncesinde ve sonrasındaki hareket tarzlarına göre, kuvvetli suç şüphesinin varlığı gerekçesiyle "FETÖ/PDY üyeliği" suçundan tutuklanmasına karar verildiği aktarıldı.
Kararda, şüpheliler Yıldız ve Gün'ün "kasten öldürme" suçundan tutuklanmaları talebinin ise, dosyadaki mevcut delil durumuna göre reddine karar verildiği dile getirildi.
Tutuklu sayısı 16'ya çıktı
Şüphelilerden gazeteci Ercan Gün, FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı alındığı için 29 Temmuz'da Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelmiş, hakimlikçe sorgulandıktan sonra yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı. Ancak Gün, Hrant Dint cinayeti soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı olduğu için aynı gün tekrar İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek 28 gün gözaltında tutulmuştu.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'de uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, daha önce Albay Ali Barış Sevindik ve Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 14 şüpheli, "FETÖ/PDY'ye üye olma" suçundan tutuklanmıştı.
Tutuklu sayısı 16'ya çıkarken, soruşturmayla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltı işlemi yapılan şüpheli kalmadığı öğrenildi.