”Diplomatik çözümden yanayız”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin İran'la diplomatik sürece geçmişte olduğu gibi bugün hazır olduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la görüşmesinde Türkiye'nin İran'ın nükleer programı meselesine diplomatik yollarla çözüm bulunmasından yana olduğunu belirtti.

Gül,  çalışma ziyareti için İstanbul'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile baş başa ve başkanlık ettikleri iki ülke heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, "İran'ın nükleer programına ilişkin çözümün uluslararası toplumun kaygılarını dikkate alan, aynı zamanda İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması çerçevesindeki meşru haklarını gözetecek bir içerik taşımasını arzu ediyoruz" dedi. Gül, "Türkiye'nin diplomatik sürece katkı sağlayıcı faaliyetlere geçmişte olduğu gibi bugün de hazır olduğunu İranlı dostlarımızla bir kez daha görüştük ve dikkatlerine getirdik" dedi.

"Bizce de en iyi yol diyalog"

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da İran'ın nükleer programı konusunda, "Bizim düşüncemize göre de diyalog en iyi yoldur ve onun için de her zaman (diyaloğa) hazır olduğumuzu dile getirdik" dedi. Ahmedinejad, "İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak da ben, Türkiye'deki aziz kardeşlerimizin özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'nın, İran'ın yasal haklarını savunmaları nedeniyle ayrıca şükranlarımı sunmak istiyorum" diyerek, kendi haklarını korumak suretiyle Cenevre'de başlayan müzakere sürecini desteklediklerini  ve olumlu karşıladıklarını ifade etti. Ahmedinejad, "Dostlarımız tarafından getirilecek yeni önerilere de açık olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Soruları da yanıtlayan Ahmedinejad, yasa ve adaletin herkes için gerektiğini, bunun gerginliklerin aşılması ve uzlaşma sağlanması için bir ilke olduğunu belirterek, nükleer enerjiyi en kötü şekilde kullanan ve depoları bombalarla dolu olan ülkelerin, bomba bahanesiyle diğer ülkelerin nükleer teknolojiden yararlanmasını engellemeye çalıştıklarını savundu. İran ile Türkiye arasındaki mevcut ilişkilerin ve bu ilişkilerin gelişmesinin hiçbir ülkenin aleyhine olmadığını da belirten Ahmedinejad, "Aksine (bu ilişkiler) iki halk, bölge güvenliği ve uluslararası barışın lehine olan bir şey" diye konuştu.

Terörizmle mücadelede anlaşma

Cumhurbaşkanı Gül ile İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad başkanlığındaki iki ülke heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar ve terörizmle mücadele ile diğer bazı konularda işbirliği anlaşması imzalandı.

Atalay, İran'ın Türkiye'nin kara sınırı olan ve terör sorunu yaşadığı bir bölge olduğunu söyleyerek, bu bölgede her iki tarafın da sorun yaşadığını belirtti. Atalay,  "Uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı göç, insan kaçakçılığı ve diğer alanlara da yansıyan suç türleri ile farklı bir bölge orası. Bütün bu alanlarda işbirliği arıyoruz. Sürekli uygulamayı izleyecek komite kuruyoruz. Komite başkanlığını İran İçişleri Bakan Yardımcısı ve Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakan müsteşarları yapacak. Bütün uygulamaları sürekli izleyecekler, zaman zaman bir araya gelecekler. Çok kapsamlı, geniş, değişik bölümleri olan bir anlaşma" diye konuştu.

Türkiye-İran ortak enerji bildirisi

İki ülke enerji bakanlıkları arasında yapılan görüşmeler sonrasında da ortak bildiri yayımlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İran Petrol Bakanlığı ve İran Enerji Bakanlığının ortak bildirisinde, "İki ülkenin yararına olacak biçimde sürdürülmekte olan çeşitli enerji projeleri üzerinde görüş ve bilgi değişimi yapılmış, İran'a komşu ülkelerden doğalgazın İran toprakları üzerinden Türkiye'ye ulaştırılmasını mümkün kılacak proje dahil, çeşitli projelerin desteklenmesinde mutabık kalınmıştır" denildi.