Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan damping soruşturması

Müsteşarlık, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan'dan işal edilen bazı ürünler için damping soruşturması açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin, İran, İsrail, İtalya ve Suudi Arabistan'dan işal edilen polyester, polipropilen, vizkoz, poliamid ürünlerine damping soruşturması açıyor. 

Müsteşarlığın, 'İşalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin' tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğe göre, aralarında Telasis Tekstil, Hassan Tekstil, Vateks Tekstil, Telateks Tekstil, Bezci Tekstil ve Cavit Çiçek Tekstil Sanayinin yer aldığı 6 yerli firma, 5 ülkeden "muhtelif mensucat" başlığı altında işal edilen ürünlerin, Türkiye'ye "dampingli işal" edildiğini bildirdi. Yerli sanayiye zarar verdiği iddiasıyla yapılan şikayet başvurusunu dikkate alan Dış Ticaret Müsteşarlığı, yaptığı inceleme sonucunda, başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği kanaatine vardı. Bu nedenle, soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla, söz konusu maddenin bilinen işalatçılarına ve söz konusu ülkelerde yerleşik üretici ve ihracatçılarına soru formları gönderilecek. Soru formu almayan firmalar, tebliğin yayımını takip eden 15 gün içerisinde "soru formu" talebinde bulunacaklar. Formlar, posta süresi de dâhil olmak üzere 37 gün içinde Dış Ticaret Müsteşarlığına gönderilecek. 

Öte yandan, söz konusu ürün hijyen (kolonyalı mendin, çocuk bezi üretimi..vb), hazır giyim, tekstil ve teknik tekstil gibi birçok farklı alanda kullanılıyor. Tebliğ, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.