Dış ticarette teşhis kavgası
Merkez Bankası'nın araştırmasında ithalat nedeni olarak yetersiz yurtiçi üretim ile kaliteli ve kesintisiz mal temini öne çıktı
İSTANBUL - İhracatçılarla Merkez Bankası arasındaki kur tartışması, "Dış Ticarette Yapısal Dönüşüm" konulu konferansta bir kez daha gündeme geldi. Merkez Bankası, eleştirilere bu kez bilimsel bir tespitle yanıt verdi: "Türkiye ihracatı ithalata bağımlıdır. Bu bağımlılığın nedeni fiyatlar değil, içeriden kaliteli ve yeterli miktarda ürün teminindeki eksikliktir. Türkiye'nin küresel rekabet gücünün kalıcı artışı için döviz kuruna dayalı kısa vadeli politikalardan ziyade, mikro reformları da içeren uzun vadeli bakış açısına ihtiyaç var."
Çağlayan: Bu tespite katılmam mümkün değil
Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise bu tespite ilişkin tepkisini, "27 yıl sanayicilik yapmış biri olarak buna katılmam mümkün değil" diyerek dile getirdi. Çağlayan, sanayicinin dışarıdaki ucuz ürünle rekabet etmesinin mümkün olmadığı görüşünü yineledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, kur konusunda ihracatçıların bilinen görüşlerine vurgu yaptı ve kur üzerinde yeniden baskı oluşması ve TL'nin değerlenmesinin öngörüldüğü önümüzdeki dönemde, "Merkez Bankası'nın hassas olmasını ve rezervlerini güçlendirmesini" beklediklerini söyledi.
Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde