Dışişleri Bakanı 'AB'ye sert çıktı

14 Aralık operasyonuyla ilgili AB'nin yaptığı açıklamaya bir eleştiri de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Yargı süreci devam ederken Türkiye'deki yürütmeye bu kadar ağır eleştiriyi kabul edemeyiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "AB bizi alır mı almaz mı, bizim böyle bir derdimiz yok. Kendi göbeğimizi keseriz. AB kendi işine baksın" açıklamalarından sonra AB'den uzaklaşıyor muyuz? tartışmaları başladı. 14 Aralık operasyonlarıyla ilgili basın özgürlüğünden kaygı duyduklarını belirten AB'ye bir yanıtta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, pazar günü bazı basın kuruluşlarının da içinde yer aldığı operasyonda yargı sürecinin devam ettiğini, AB'den Türkiye'ye yönelik gelen ağır eleştiriyi kabul edemeyeceklerini söyledi.

Norveç Dışişleri Bakanı ile düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin basında da yer alan, AB'den kendisine 14 Aralık'taki operasyonla ile ilgili mektuba yönelik sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Biz AB'ye girmek istiyoruz, müzakerelerin hızlandırılmasını istiyoruz. Son 12 yılda basın ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere bir çok reform yaptık, yapmaya da devam edeceğiz" dedi ve şöyle devam etti:
              
'Bunlar doğru şeyler değil'

"Daha fazla fasıl açılsın istiyoruz. Bunları da engelleyen AB, biz açılış kriterlerini bile yerine getirdik. Herkes gazetecilerin tutuklanmasından dolayı üzüntüsünü dile
getirebilir ve yargı sürecinin şeffaf olmasını dileyebilir, bu konuda çağrıda da bulunabilir ama bir yargı süreci başladıktan sonra Türkiye'ye ve Türkiye'deki yürütmeye bu kadar ağır eleştiriyi kabul edemeyiz. 'Bunları derhal serbest bırak' talimatını kabul edemeyiz. Bunlar doğru şeyler değil."
              
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İstanbul merkezli olarak Gülen cemaatine yakın polis ve medya çalışanlarına yönelik 11 ilde eşzamanlı yürüttüğü soruşturma çerçevesinde haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüpheliden 27'si gözaltına alınmıştı.
              
Çavuşoğlu, bu hafta yapılan operasyonda gözaltına alınanlara yönelik gazetecilik faaliyetlerinden dolayı değil başka iddialardan dolayı yargılama sürecinin devam ettiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir