Dışişleri'nden ABD raporuna sert tepki
Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Türkiye'deki dini özgürlüklere ilişkin eleştirilerine, "Bu rapor bizim için yok hükmündedir" sözleriyle tepki gösterdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun Türkiye'deki dini özgürlüklere ilişkin eleştirilerine, Ankara'dan sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, hiçbir tarafsız gözlemcinin iddiaları ciddiye almasının mümkün olmadığını belirterek "Bu rapor bizim için yok hükmündedir" açıklamasını yaptı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun Türkiye'deki özellikle son dönemde dini özgürlükler ve gayrimüslim azınlıkların haklarının korunması alanında atılan adımları idrak etmekten geri kaldığını 20 Mart tarihinde yayınlanan son raporunda da gösterdiği belirtildi.
Diğer raporlara tezat oluşturuyor
Çeşitli çıkar gruplarının temsilciliğini yapan siyasetçiler tarafından hazırlanan raporun, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl "dini özgürlükler" ve "insan hakları" konularında hazırlanmakta olan raporlarla da tezat oluşturduğunu kaydeden Bakanlık, şu değerlendirmeleri aktardı:
"Avrupa'da İslamofobi temelli eylemler meydana geliyorken bunların ele alınmaması, ayrıca, Müslümanların temel dini özgürlüklerinin bir takım siyasetçiler tarafından tartışmaya açıldığı, Camilerin saldırıya uğradığı veya Müslüman azınlık dini liderlerinin seçilerek göreve gelmesine izin verilmeyerek devlet tarafından dayatılan atamalar yapıldığı ülkelerdeki durumun dikkate alınmaması, tek dine odaklanan bu raporun tamamen siyasi gerekçelerle hazırlanmış tutarsız bir belge olduğunu gözler önüne sermektedir."
Bakanlığın açıklamasında ayrıca "Hiçbir tarafsız gözlemcinin, ülkemizde son dönemde ileriye doğru atılan adımları ve yapılan reformlara temel teşkil eden siyasi iradeyi kasıtlı olarak göz ardı eden bu raporda yer verilen iddiaları ciddiye alması mümkün değildir. Bu rapor bizim için yok hükmündedir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada Türk hükümetinin siyasi iradesi ve Avrupa Konseyi kararları ile AİHM içtihatları başta olmak üzere, Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine uyum konusundaki kararlığının, dini özgürlükler konusunda son yıllarda sağlanan iyileştirmelerin sürdürüleceğinin teminatı olduğu da vurgulandı.
(ANKA)