Dışişleri'nden İsrail'e kınama
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Batı Şeria'da Filistin köylerine ait geniş bir araziye yeni yasa dışı yerleşim faaliyetlerinde bulunmak üzere el koyma kararını kınadı
ANKARA - Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'da Filistin köylerine ait geniş bir araziye yeni yasadışı yerleşim faaliyetlerinde bulunmak üzere el koyma kararının kınandığı belirtilerek, "İsrail’in Batı Şeria’da son 30 yıldaki en büyük ölçekli araziye el koyma girişimi olduğu anlaşılan sözkonusu karar, bu ülkenin işgal altındaki Filistin topraklarındaki uluslararası hukuka aykırı uygulamalarını bir kez daha gözler önüne sermiştir" denildi.
Söz konusu kararın İsrail ile Filistin arasında uzun çabalar sonucunda sağlanan ateşkes ortamına olumsuz yansımaları olabileceğine de işaret edilen açıklamada, "kalıcı barış ve iki devletli çözüm zeminini tahrip edebilecek adımlardan kaçınılmasının elzem olduğu" vurgulandı.
Açıkalamda, "Bu çerçevede, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet ederek bu karardan vazgeçmesini bekliyoruz" ifadesi yer aldı.
Fransa'dan kınama
Fransa Dışişleri Bakanlığı ise İsrail'in Batı Şeria'da 4 bin dönümlük araziye el koyarak, hazineye geçirilmesi kararını kınadı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’e "bu kararından vazgeçmesi" çağrısı yapıldı. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı François Hollande’ın son olarak büyükelçiler konferansında belirttiği gibi tarafların barış yolunda seferber olması gereklilik arz ediyor’’ ifadesi kullanıldı.
İngiltere'den tepki
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da İsrail'in Batı Şeria'da 4 bin dönümlük araziye el koyarak hazineye geçirilmesi kararından geri dönmesi için İsrail hükümetine çağrıda bulundu.
Hammond, şunları kaydetti:
"İngiltere, İsrail hükümetinin Beytüllahim yakınlarındaki 4 bin dönümlük araziye el koymasından üzüntü duydu. Önceliğin Gazze'deki ateşkese verilmesinin gerektiği bir zamanda böylesine bir kararın alınması yanlış bir değerlendirme. Bu kararİsrail'in uluslararsı toplumdaki duruşuna ciddi zarar verecektir."
Ülkesinin, yerleşim birimleriyle ilgili görüşümüz açıkça ortada olduğunu vurgulayan Hammond, "Yerleşim yerleri uluslararası hukuka göre yasadışı, barış için engel teşkil ediyor ve iki devletli çözüme ulaşılması için müzakerelerin acilen yeniden başlatılması gereken zamanda bizi bu amaçtan uzaklaştırıyor" diye konuştu.
Hammond, mevcut halde tüm çabaların Gazze'de sağlam bir ateşkes ile Filistin ve İsrail halkının hak ettiği kalıcı barışın sağlanmasına odaklandırılması gerektiğinin altını çizerek, "İsrail hükümetine bu kararlarından biran önce geri dönmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Batı Şeria'daki İsrail Hükümetinin Koordinatörlüğü'nden geçen haftasonunda yapılan açıklamada, Gush Etzion yerleşim alanları sınırında bulunan arazinin hazineye geçirildiği belirtilerek, "Bu, Hamas tarafından kaçırılan 3 Yahudi yerleşimci olayından sonra alınmış bir karardır" denilmişti.
Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde, 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail'in, olayların ardından 7 Temmuz'da Gazze'ye düzenlediği ve 51 gün süren saldırılarda 2 bin 147 kişi hayatını kaybetmiş 11 binden fazla Filistinli yaralanmıştı.