Dışişleri'nin 'bilim' atağı

Bakan Davutoğlu, yoğun teknolojik, akademik çalışmaların yapıldığı yerlerdeki diplomatik temsilciliklere bilim müşaviri tayin edeceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOSTON - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, diplomaside "Bilim Diplomasi"si adıyla yeni bir alan açmayı planladıklarını belirterek ABD, Japonya, Çin, Almanya, İngiltere gibi teknolojinin geliştiği, yeni ve yoğun teknolojik, akademik çalışmaların yapıldığı yerlerdeki diplomatik temsilciliklere bilim müşaviri (ataşesi) tayin edeceklerini söyledi.

Boston'da temaslarını sürdüren Davutoğlu, Harvard Üniversitesinde Türk ve yabancı akademisyenler ile öğrencilerle görüşmesinin ardından Üniversitenin bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD, Japonya, Çin, Almanya, İngiltere gibi teknolojinin geliştiği, yeni ve yoğun teknolojik, akademik çalışmaların yapıldığı yerlerdeki diplomatik temsilciliklere bilim danışmanı-ataşesi atamayı uzun zamandır planladıklarını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Hem Türkiye'nin bilimsel görünümünü, etkinliğini arttırmak hem dışarıdaki bilimsel gelişmelerin Türkiye'ye daha süratle yansımasını sağlamak hem yurtdışında bulunan Türk bilim adamlarının Türkiye'ye katkılarını arttırmak hem de beyin göçü varsa bunu iki yönlü işleyen bir hale getirebilmek için bir bilim diplomasisi çabasına girmeye karar verdik. Böylece diplomatlarımız sadece diplomatik, siyasi, ekonomik gelişmeleri değil, bilim ve teknolojideki gelişmeleri de yakinen takip edip bizi bu konuda yönlendirecekler."

ABD'deki Türk bilim adamları

Davutoğlu Boston'daki temaslarında biraz da bu yeni bilim diplomasisi alanının nasıl hayata geçirilebileceği konusunda başta Türk akademisyenler olmak üzere bilim adamlarıyla da görüşme imkanı bulduklarını söyledi.

Türk-Amerikan Biliminsanları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA) ile işbirliği yapıp yapmayacaklarının sorulması üzerine Davutoğlu, TASSA'nın da bu konuda devrede olacağını, ABD'deki çok sayıdaki Türk bilim adamının bir ağ içinde birlikte çalışmalarını istediklerini, TASSA'nın da kapsamda iyi bir iletişim ağı içinde bulunduğunu ifade etti.

Türkiye ile ABD'deki Türk bilim adamları arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve ABD'deki Türk bilim adamlarının Türkiye'deki bilim hayatına katkısını sağlamak gerektiğini belirten Davutoğlu, Türkiye'ye dönünce YÖK, TÜBİTAK ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın başta olmak üzere bu konularla ilgilenen yetkililerle istişarelerde bulunacaklarını kaydetti. Davutoğlu, "Herşeyden önce bu merkezlere bilim ataşesi-danışmanı görevlendirme niyetine gideceğiz, atanacaklar bilim adamı olacak muhtemelen" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir