Dışişleri'nden Hollanda'ya sert tepki

Hollanda hükümeti, Başbakan Yardımcısı Türkeş'in ülkedeki 15 Temmuz yıldönümü toplantılarına katılmasının istemediğini bildirdi. Bu gelişme üzerine Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'ya sert tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hollanda hükümeti, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle Hollanda'da yaşayan Türklerin katılımıyla düzenlenecek toplantıya katılmak üzere ülkeye gelmesinin istenmediğini açıkladı.

Hollanda dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin mevcut durumu göz önüne alındığında" Türkeş'in ya da Türk hükümetinin başka bir üyesinin katılımının istenmediği belirtildi.

Hollanda'da mart ayında yapılan ve göçmen karşıtlığının ana temayı oluşturduğu parlamento seçimlerden önce de Türkiye'de yapılacak anayasa referandumu konusunda bu ülkedeki Türklerle toplantılar yapmak için Hollanda'ya gitmek isteyen Türk bakanların ziyaretlerinin istenmediği açıklanmıştı.

Bu açıklamaya rağmen Hollanda'ya giden aile ve sosyal politikalar bakanı ise polis eşliğinde ülkeden çıkarılmıştı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında son kararın da mart ayında yaşanan olayların "doğal bir sonucu" olduğu belirtildi.

'İbret verici'

Hollanda hükümetinin açıklaması ile ilgili sorulara yazılı bir açıklama ile yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle Türklerin yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde de anma etkinliklerinin yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Etkinliklerin amacının darbe girişimi karşısında demokrasiye sahip çıkılması ile hayatını kaybedenleri ve yaralıları Avrupa'daki Türklerle anmak olduğunu belirten Müftüoğlu, "Hollanda tarafından yapılan beyan, bu ülkede demokrasi anlayışını göstermesi açısından ibret vericidir" dedi.