DİSK, IMF'yle yeni bir anlaşmaya karşı

Çelebi, "Kriz Türkiye'yi teğet geçmeyip, işçi sınıfını tam kalbinden vurdu bir yıl içinde 400 bin kişi işinden oldu" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, hükümetin IMF ile yeni bir anlaşma yapmasına karşı çıktıklarını ifade etti.

Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, "(IMF'ye ülkenin ümüğünü sıktırmayacağız) diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugün IMF ile yapılacak bir anlaşmayı başarı ve kurtarıcı gibi sunma noktasına geldiğini" öne sürdü.

İktidarın, hem ekonomik kriz, hem de IMF ile ilişkiler konusunda yalpaladığını, krizle yüz yüze gelince de sermayeden yana saf tuttuğunu dile getiren Çelebi, açıklamasında "Kriz Türkiye'yi teğet geçmeyip, işçi sınıfını tam kalbinden vurdu. Bir yıl içinde 400 bin kişi işinden oldu. Fabrikalar üretime ara verdi. Kapanan iş yerlerinin sayısı arttı. Ardı ardına toplu işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulamalarının başladığı, sözleşmelerin askıya alındığı ve yeni sözleşmelerin yapılmadığı haberleri gelirken, hükümet, sermayeye güven verecek düzenlemelerin peşinde nefes tüketmektedir" ifadesine yer verdi.

Çelebi, "sadece sermayeyi kendine muhatap alan iktidarın, krize karşı ekonomik önlemler paketi hazırlığı içinde olduğunu" da ifade ederek şunları söyledi:

"Görüldüğü kadarıyla hükümetin tek derdi, sermayenin sorunlarına çare bulmak, yükü sermayenin üzerinden alıp emekçilere yıkmaktır. Hükümetin ekonomik tedbir paketi çare değildir. Basına yansıdığı kadarıyla bu paket daha çok sermayeyi koruma ve kurtarma paketidir. Emekçileri krizin olumsuz etkilerinden korumaya yönelik doğrudan önlemler, görüldüğü kadarıyla bu paketin içinde yer almıyor."

"İşsizlik Sigortası'nın kullanılmasına izin vermeyeceğiz"

DİSK Genel Başkanı Çelebi, "İşsizliğin artmasını engelleyeceği düşüncesiyle hükümet ve sermaye çevrelerinin İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paraya göz diktiğini" de savunarak, açıklamasında "İşsizlik Sigortası'nın amacı dışında kullanılmasına asla izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Ekonomik tedbirler paketinde sermayeye vergi kolaylıkları getirilmesi gibi önerilerin yer aldığını da ileri süren Çelebi, bir vergi kolaylığı, indirimi olacaksa, bunun işçiler için olması ve asgari ücretin vergi dışı tutulmasını talep etti.

Çelebi, önümüzdeki dönemde ihracatın olumsuz etkileneceği göz önüne alındığında, iç talebi arttırıcı düzenlemeler yapılmasını ve ücret artışlarının enflasyonun üzerinde olmasını önerdi.

IMF ile yapılan pazarlıklara da işaret eden Çelebi, açıklamasında "AKP'nin ve sermayenin referansı IMF olabilir, ama emekçilerin referansı kapitalizm, IMF değildir, olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Çelebi, Başbakan Erdoğan'ın yeni bir anlaşmayla IMF'nin Türkiye'ye 20 ile 40 milyar dolar arasında bir kaynak kullandırılacağını açıklanmasına karşın, basında bunun 19 milyar dolar olacağı yönünde haberler yer aldığına işaret ederek, açıklamasında "Emekçiler için kaynağın 20 ya da 40 milyar dolar olması fark etmez. Bugüne kadar IMF politikaları altında ezilen emekçilerin yeni bir para fonu programından hiçbir çıkarı yoktur" görüşüne yer verdi.