”Diyalog çabasını sürdüreceğiz”

DTP, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Diyarbakır'da düzenlediği "Onurlu Bir Barışa Evet" mitingine binlerce kişi katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

DİYARBAKIR - DTP, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Diyarbakır'da "Onurlu Bir Barışa Evet" adlı miting düzenledi.

Mitingde konuşan DTP lideri Ahmet Türk "Barış söylemini gündemden kaldıran Kürtler olmayacaktır, diyalog çabasını sürdüreceğiz" dedi.

Şu sıralarda devam eden miting meydanına sabahın erken saatlerinden başlayarak binlerce insan akın etti.

Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı'nda düzenlenen miting öncesinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, mitingin yapılacağı alanda kurulan platformda özel eğitimli köpekler eşliğinde arama yapıldı. Mitinge gelenler çeşitli noktalarda tek tek yapılan aramanın ardından alana alındı. Buradaki görevli polisler, çocuklara top dağıttı.

Mitingde Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, kapatılan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün konuşma yaptı.

Abdullah Öcalan'ın muhatap alınması isteğini yineleyen ve sorunun ancak diyalogla çözüleceğini ifade eden Türk konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Özgürlük hareketimizi sürdürenler canını vermekten çekinmemektedir. Bunun doğru okunması lazım. Bu çatışmayı savunduğumuz anlamına gelmemelidir. Uyarılarımızı yapıyoruz. DTP parlamentoya girdiği günden bugüne kadar barışçı süreç için önemli çabalar ortaya koydu. Sorunun ancak diyalogla çözüleceğini ifade etti. Bugün de bu çabaları sürdürmekteyiz. İnatla, ısrarla barışı, özgürlükleri kovalayacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın."

Baydemir: Biz Kürtler, elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız

Mitingde kürsüye çıkan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptı.

Baydemir, "Gelecek nesillere, çocuklarımıza onurlu bir gelecek ve barış bırakmamız gerekir. Bunun için biz Kürtler, elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız" diye konuştu.

Ayna: Ateşkes süreci bayrama kadar uzatıldı

DTP Eş başkanı Emine Ayna ise operasyonların durdurulması çağrısında bulunarak, "Ateşkes sürecinin bayrama kadar uzatıldığını" söyledi.

Ayna, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğer eşit ve özgür yaşamak istiyorsak, Anayasal değişiklik zorunludur. Tek taraflı mutabakat olmaz. Toplumsal mutabakat Kürtler ve Türkleri arasında olur. Bundan vazgeçilmemelidir."