Diyarbakır OSB'nin öne çıkan sorunları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yrd. Doç. Dr. Mustafa BULUT / Dicle Üniversitesi Öğretim üyesi

1996 yılında altyapı çalışmalarına başlanan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, 242 sanayi parseline dönüştürülmüş olan 532 ha. alan üzerine kuruldu. Diyarbakır OSB Bölge Müdürlüğü verilerine göre, parseller tamamen dolduğunda 180 fabrikanın üretime geçeceği ve bu fabrikalar tam kapasiteyle çalıştıklarında, 10 bin-15 bin arasında kişiye istihdam sağlayacağı varsayılmakta. 1996 yılında altyapı çalışmalarına başlanan, ancak, aradan geçen 13 yıl boyunca hâlâ ciddi anlamda altyapı eksiklikleri olan Diyarbakır OSB hâlâ  yatırımcılar için cazibe merkezi olmaktan oldukça uzak durumda. Çeşitli platformlarda da seslendirilen, Diyarbakır OSB'nin daha iyiye gitmesine yönelik başlıca önerilerimizi şöyle sıralayabiliriz;

.Mevcut OSB'nin altyapı ve diğer tüm sorunları giderilmeden, yeni organize sanayi bölgesinde parsel dağıtımına gidilmemelidir.

.OSB köy görünümünden kurtarılmalı, bütün unsurlarıyla cazibe merkezi haline getirilmelidir.   

.Doğalgaz hattı, kesinlikle, OSB'nin içinden geçirilmelidir.

.OSB'nin hemen yanından geçen demiryollarından yararlanmanın yolları aranmalıdır.

.OSB'de yatırımcıların kabusu haline gelen elektrik kesintilerine süreklilik arz edecek bir çözüm bulunmalıdır.

.OSB'deki işletmelerin sıvı atıkları ile çevreye zarar vermelerinin önlenmesi için, OSB atıksu arıtma tesisinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.

.Yıllar önce alınan, ancak herhangi bir yatırım yapılmayan araziler koşulsuz geri alınmalı, yeni yatırımcılara tahsis edilmelidir.

.OSB Müteşebbis Heyeti'nde, Organize Sanayi İşadamları Derneği'nden en az bir temsilci bulunmasının yasal zemini oluşturulmalıdır.

.OSB Müdürlüğü'nün altyapı (yol, su, elektrik, telefon, kanalizasyon, itfaiye, çöp toplama, çevre düzenlemesi gibi ) hizmetlerini kesintisiz ve kaliteli sunabilmesi için, sürekli ve istikrarlı gelir kaynaklarına ihtiyacı var. Bu gelir kaynaklarının sağlanması için bütün olanaklar zorlanmalıdır.  

.OSB'de faaliyet gösteren, proje aşamasında olan ya da arazi talebinde bulunan yatırımcılar, OSB'de olmanın getirdiği ve getireceği fırsat ve avantajlara karşılık, üzerlerine düşen bütün yükümlülükleri zamanında yerine getirmelidir.

OSB'ler  bir ekonominin dinamosu olarak nitelendirilen KOBİ'lere ev sahipliği yapmalarının yanı sıra, sanayinin gelişimi ve sanayi kültürünün oluşması açısından da önem taşımakta. Ayrıca, içinde bulundukları bölgenin kalkınması ve gelişmesi, bölgelerarası dengesizliğin giderilmesi, istihdamın sağlanması gibi konularda da hayati role sahipler. Diyarbakır OSB'nin bu hayati rolünü en iyi şekilde icra edebilmesi için, gerek Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği'ne gerekse Diyarbakır OSB Bölge Müdürlüğü'ne büyük görevler düşmekte. Ancak, bunların bu görevlerini istenilen şekilde yerine getirebilmeleri, büyük ölçüde, Diyarbakır OSB Müteşebbis Heyeti'nin OSB konusunda göstereceği duyarlılık ve sunacağı katkıya bağlı.