Diyarbakır'da yerlerinden olanlar için istihdam projesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Celal BALIK / Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) İdari Müdürü

Diyarbakır'da resmi verilerin dışında gerçek işsizlik yüzde 40-45 oranında. bu insanların  büyük bölümü köylerinden olmuş kişilerden oluşuyor. Gzli işsiz diye tanımladığımız ve geçinmekte zorluk çeken, Çukurova'ya veya Karadeniz'e giden mevsimlik tarım işçileri bu sayıların dışındadır. Kurum olarak iş bulmakta zorluk çeken yoksul kadın ve genç işsizler için Mısır Kaynatma ve Patlamış Mısır Projesi geliştirdik.

Bu gün orta boy bir makine, 2 bin.250 TL civarında. Yerli süt mısırın kilogramı 3 TL,  ithal mısırın kilogramı ise 4 TL'dir. Her bardak 80 ile 95 gram, ortalama  bir kilogram mısırdan 12 - 14 bardak çıkıyor. Bir bardağın maliyeti, tüp gaz ve ambalajı olarak en fazla 50 kuruştur. En düşük satış fiyatı ise 1.50 TL'dır. En az, 2 katı kazandıran bir başka sistem, bu ekonomik koşullarda yok. Ayrıca günlük en az 50-75 bardak satış mümkün. Ortalama 125 bardak satış olacağı, günlük satışın 200-300 bardağa kadar çıktığı öngörülebilir.

Mısırında en faydalı besinlerden  olduğunu biliyoruz. Okullarda, büyük satış merkezleri, hastane önlerinde ve şehrin meydanlarında yapılacak iş sonucu çalışanlar para kazanacaklar. Düşünülen işsiz sayısı 50 kişi. Yaklaşık 50 kişinin iş sahibi olması, eğitim masrafı, tüp gaz, adaptör, 25 kilogram tane mısır, araba , önlük, bere ve ambalaj kutusu gibi giderlerin toplamı 125 -150 bin TL"yi bulacak.

O halde geriye bir tek sorun kalıyor. O da  ürünün nasıl hazırlanıp satılacağı. GÜNSİAD, Büyükşehir Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, Valilik (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı) olarak en az 15-30 arasında değişen günlük bir eğitimle işsiz insanlara bu işi öğreterek kendi kazançlarını elde etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.

Projenin hedef grubunu ekonomik kriz dolayısı ile işsiz kalan, iş gücüne katılmakta zorluk çeken ve İŞKUR'dan işsizlik ile ilgili kayıt numarası alan kişiler ile tcari sicil kayıtlarından son altı ay içerisinde işini kurduğu belirlenen kimseler ve halen iş fikri bulunup hayata geçirmek konusunda danışmanlık ve finansal desteğe ihtiyaç duyan kişiler oluşturuyor. Yüzde 60'ı kadın girişimciler, yüzde 40'ı genç ve işsiz insanlardan şeçilecek 100 girişimci adayına ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek.

İş kurması hedeflenen her kişinin kuracağı işte istihdam edeceği 3-4 kişi olacağı ve zaman içinde kurulan firmaların gelişimine paralel olarak personel istihdamını artıracağı göz önüne alındığında, kuruluşu takip eden bir ve 5 senelik zaman dilimi içinde yaratılacak istihdam toplamının 50 kişiye yakın olacağı ve hane halkı sayısının da 5 kişi olduğu hesaba katıldığında, dolaylı faydalanıcı toplamının 200-250 kişi olacağı öngörülüyor. Girişimcilik ön bilgilendirme eğitiminin verilmesi ile aday girişimcilerle ön görüşmeler yapılıp mülakat formları doldurulduktan sonra nihai girişimciler belirlenecek. Başvuru formu alınan girişimci sayısı 100 kişi. Proje uygulaması sonunda en az proje başlangıcında başvuru formu dolduran girişimci sayısının yüzde 50'si olarak, 50 girişimciye iş kurdurulması hedefleniyor.  Bu projenin bölgedeki Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Adıyaman, Van, Gaziantep gibi diğer illere de uygulanabileceğini düşünüyorum.