Doğal yollarla temizlik maddesi yapımı öğretilecek

Ankara'da düzenlenen "Ekolojik Yaşam Günleri Festivali" ile vatandaşlara, marketlerden alınan kişisel bakım ve temizlik gibi birçok ürünün evlerde doğal malzemelerle yapımı anlatılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara'da vatandaşların marketlerden aldıkları kişisel bakım ve temizlik gibi birçok ürünün evlerde doğal malzemelerle yapımının anlatıldığı "Ekolojik Yaşam Günleri Festivali" düzenleniyor.

Zübeyde Hanım Çankaya Evi'nde, Çankaya Belediyesince bugün ve yarın 11.00-18.00 saatleri arasında düzenlenecek festivalle, ekolojik ürünlerin yapımı, şifalı bitkiler, ata tohumu, geri dönüşüm gibi konularda sunum, söyleşi ve atölye çalışmalarının yapılarak, farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç, festivalde diş macunu, deodorant gibi kişisel bakım ürünleriyle çamaşır yıkama tozu, yüzey temizleyici gibi temizlik malzemelerinin doğal yollardan yapımının anlatıldığı 15 atölye çalışmasının yer aldığını belirterek, "Biz bu ürünlerin, insan ve doğaya zararlı kimyasallar kullanılmadan, kolaylıkla ve çok ucuza yapılabileceğini anlatmak istiyoruz." dedi.

Festival kapsamında atölye çalışması, sunum ve söyleşileri yapacaklar arasında akademisyenlerin ve doğal ürünlerin yapımıyla ilgili çalışmaları olan gönüllü kişilerin bulunduğunu söyleyen Sevinç, sağlıklı atıştırmalıklar yapımından, doğal malzemelerle sinek kovucu hazırlanmasına, ekolojik beslenme ve sağlık konularından, balkonda sebze meyve yetiştiriciliğine kadar birçok farklı konunun ele alındığını kaydetti.

"Ata tohumu" konusunda farkındalık kazandırmak istiyoruz"

Sevinç, "Vatandaşlar, atölye çalışmalarında yapımını öğrendikleri malzemeleri evlerinde üreterek hem maliyet avantajı sağlayacaklar hem de içinde ne olduğunu bildikleri daha sağlıklı ürünleri kullanmış olacak." ifadesini kullandı.

Festivalde "ata tohumu" ile ilgili söyleşilerin de olacağını bildiren Sevinç, "Vatandaşlara ata tohumunun önemi hakkında farkındalık kazandırmak istiyoruz. Bu yüzden festivalimizde uzman kişilerce Türkiye'deki tohum çeşitlerinin ve ata tohumununun anlatıldığı söyleşi ve sunumlar da olacak." diye konuştu.

"Atölye çalışmalarını Youtube ile paylaşacağız"

Festivalin tamamlanmasının ardından etkinliklere katılamayan vatandaşların da çalışmalardan faydalanabilmesi için görüntüleri internet ortamında paylaşacaklarını ifade eden Sevinç, "Festivale katılamayan vatandaşların faydalanması için yapılan atölye çalışmalarını Youtube üzerinden kısa videolar şeklinde yayınlayacağız. Böylece, vatandaşlar, sağlıklı atıştırmalıklar, diş macunu, yüzey temizleyici tozu, deodorant gibi çok ürünün doğal yollardan yapılışını, malzemelerini ve bu malzemelerin nasıl temin edilebileceğini öğrenebilecek." dedi.

Sevinç, "Pazarlardan ve marketlerden topladığımız, ezik olduğu ya da şekli göze hitap etmediği için alınmayan sebze ve meyvelerden ürettiğimiz bir çorba var. 'Çerçöp çorbası' adını koyduğumuz bu çorbayı da festivalin son günü hep birlikte yapıp içeceğiz." diye konuştu.

Festivale vatandaşlar ücretsiz katılabilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir