Doğan Grubu enerjide bölgesel yatırımcı olmak istiyor
Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen, elektrikte üretim, dağıtım ve ticaret, petrolde arama ve üretim ile akaryakıt dağıtımında var olmak ve portföylerini genişletmek istediklerini söyledi. Enerjide çevre ülkelerde de yatırımlar hedeflediklerini belirten Üz
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mehmet KARA
İSTANBUL - Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen, elektrikte üretim, dağıtım ve ticaret, petrolde arama ve üretim ile akaryakıt dağıtımında var olmak ve portföylerini genişletmek istediklerini söyledi. Enerjide çevre ülkelerde de yatırımlar hedeflediklerini belirten Üzdiyen "fırsatları takip ediyoruz" dedi.
Doğan Grubu, yakın geçmişte Milliyet ve Vatan gazeteleriyle Star TV'yi elinden çıkarmasına rağmen Türkiye'de medya sektörünün en büyük oyuncusu. Geçmişte finans sektöründe de yer aldıktan sonra elindeki bankayı (Dışbank) satarak bu alandan çekilmişti. Yine geçmişte akaryakıt sektörünün en önemli markalarından Petrol Ofisi'yle enerji sektöründe de önemli bir oyuncu konumunu üstlenen Doğan Grubu, bu alandan da satış yoluyla çıkış yapmıştı. Grup daha sonra akaryakıt dağıtımına geri dönüş için çalışmalara başladı. Full markasını satın almak üzere yürütülen görüşmeleri, devralma ile sonuçlandıramadı. Bu arada hidroelektrik santrali, rüzgar santrali gibi projelerle gündeme gelen Doğan Grubu, enerji sektöründe farklı bir kanaldan yoluna devam edeceğinin işaretlerini verdi hatta bunu deklare etti. Peki Doğan Grubu enerji alanında bundan sonra kendisine nasıl bir rol biçiyor? Ve nasıl bir yol haritası var… Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen, enerji sektöründeki durum, Grubun bu alandaki çalışmaları ve hedefleri konusundaki sorularımızı cevapladı.
Türkiye enerji sektöründeki son durum, yatırım ortamı, riskler, fırsatları nasıl görüyorsunuz?
Enerji sektörü henüz tam liberal bir yapıya kavuşmadı. Özelleştirmeler halen sürüyor ve süreç tamamlanıncaya kadar bu durumdan kaynaklanan belirsizlikler var olmaya devam edecek. Özelleştirmeler ve yeni yatırımlar için finansman temini de önemli bir konu. Diğer yandan sektörde konsolidasyonlar oluyor ve arkası da gelecek... Yani yatırım iştahı ve kaynağı olan gruplar için fırsatlar var. Ancak özellikle elektrik sektöründe kamunun, elindeki amortisman süresi dolmuş yatırımlarından elde ettiği elektriği tüketiciyi korumak amacıyla mümkün olduğunca düşük tutma çabaları sonucu fiyatlar serbestçe oluşamıyor, bu da yeni yatırımcıları biraz çekingen kılıyor.
Ama yine de inanıyorum ki, özelleştirmelerin tamamlanması, kamunun üretim ve dağıtımdan çekilmesi ile birlikte sektörün önünün daha da açılacak; artan nüfusu, artan kişi başı tüketimi ve büyüyen ekonomisi ile Türkiye enerji sektöründe yeni fırsatlar vaadedecektir.
Doğan Grubu enerji sektöründe kendisine nasıl bir rol biçiyor?
Enerji sektöründe Doğan Holding olarak yerel oyuncu olmamızın yanı sıra bölge ülkelerinde de enerji yatırımları hedefliyoruz ve fırsatları takip ediyoruz. Halen yurtiçi ve yurtdışında sahip olduğumuz varlıkların yanı sıra, elektrik sektörünün üretim, dağıtım ve ticaret alanlarında, petrol arama ve üretim ile akaryakıt dağıtım sektörlerinde var olmak ve portföyümüzü genişletmeyi amaçlıyoruz.
Doğan Grubu'nun elektrik üretimindeki kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri neler?
Doğan Holding olarak elektrik sektöründe önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Ama bunu aceleyle değil sağlam adımlar atarak, uygun yatırımlar yaparak doğru bir portföy yapısıyla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bildiğiniz gibi, elektrik yatırımları, projenin geliştirilmesi, lisans alınması, çevre vs. izinleri ve inşaat ile montaj süreleri yatırımın türüne göre 3 ila 6 yıl arasında bir süre alıyor... Bu nedenle yeni proje geliştirmek ve sıfırdan yatırım yapmak yerine çalışmakta olan veya kısa süre içerisinde tamamlanacak projeler daha çok ilgimizi çekiyor.
Üretim gücü içinde kullanılacak kaynak türleri arasında nasıl bir dağılım tercih ediliyor?
Portföyümüzün dengeli bir yapıya sahip olmasına dikkat ediyoruz. Elektrik sektöründe halihazırda çalışan 135 MW'lık rüzgâr santrali kapasitemiz var. Yüzde 33 oranında ortaklığımızın bulunduğu 513 MW'lık Boyabat hidroelektrik santrali geçen yılın son ayında üretime geçti. Yine aynı oranda ortağı olduğumuz 120 MW'lık Aslancık hidroelektrik santrali de bu yılın 3. çeyreğinde üretime başlayacak. Bunların dışında, portfoyümüze en az bir termik santral katmak ve büyütmek için çalışmalarımız devam ediyor.
Doğan Grubu akaryakıt dağıtımına dönmeyi gündeminden çıkardı mı, yoksa bu yöndeki çalışmalar sürecek mi? Gündemde ne var?
Grup olarak Petrol Ofisi satın almasıyla birlikte akaryakıt dağıtım sektörüne adım atmıştık. Geçen zamanda bu sektörle ilgili önemli bir know-how elde ettik. Elimizdeki bilgi ve tecrübeyi önümüze çıkabilecek fırsatlar için kullanmak istiyoruz. Şu an gündemimizde spesifik bir girişim yok ama arayışımız sürüyor.
Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi SEDAŞ'a ortak olma konusundaki görüşmeler hangi aşamada? Nasıl bir takvim öngörülüyor?
SEDAŞ ile ilgili olarak Akkök Grubu'nun bu şirketteki hisselerinin satın alınmasına yönelik olarak görüşmelere başladık. Buna ilişkin gerekli açıklamaları daha önce yapmıştık. Süreçle ilgili olarak çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda bir takvim vermek yanıltıcı olabilir. Çünkü kolay bir süreç değil. Tabii süreç tamamlandığında kamuoyuna gerekli açıklamaları yapacağız.
SEDAŞ'la dağıtım işine girmek istiyorsunuz ama AYEDAŞ, Toroslar, Dicle ve Vangölü elektrik dağıtım özelleştirmelerine teklif sunmadınız. Neden?
Şu anda Grup olarak tüm enerjimizi SEDAŞ üzerine yoğunlaştırdık. Bu süreci sonlandırmadan diğer bölgelerin özelleştirmeleriyle pek ilgilenmek istemiyoruz.
Elektrik üretim özelleştirmelerine nasıl yaklaşıyorsunuz? Önümüzdeki dönemde yapılacak ihalelere katılmayı düşünüyor musunuz?
Elektrik üretim özelleştirmelerinde Seyitömer için açılan ihaleye katıldık. Özelleştirmeye çıkacak santrallerle ilgileniyoruz. Özelleştirme İdaresi'nin takvimine göre biz de kendi hazırlıklarımızı tamamlayıp o doğrultuda hareket edeceğiz.
Grup, akaryakıt dağıtım markası Full'ü almaktan neden vazgeçti?
Full Petrol'ün alınması için önemli bir mesai harcadık ve bu şirketi bünyemize katmak için oldukça istekliydik. Biz işten vazgeçmedik sadece bizim dışımızda gelişen talihsiz bir durum ve bunun yarattığı imkânsızlıklar nedeniyle süreç tıkandı ve kapanışı gerçekleştiremedik. Fazla ihtimal vermiyorum ama ortaya çıkan olumsuzluğun giderilmesi halinde ilgimiz devam edecek.