Doğtaş 1 milyar $'lık RES yatırımı için lisans bekliyor
D-Enerji Çanakkale ve Balıkesir'de 24 farklı RES, Erzurum ve Ağrı'da iki HES projesi gerçekleştirecek.
Esra Sultan AZİZOĞLU / Bahadır DEMİRÇEVİREN
ÇANAKKALE - Doğanlar Grup iştiraklerinden D-Enerj Çanakkale ve Balıkesir'de 24 farklı RES, Erzurum ve Ağrı'da ise iki HES projesi gerçekleştirerek 1 milyar doları aşkın yatırım yapmaya hazırlanıyor.
24 RES projesini hayata geçirmek için başvuruda bulunan firma, lisans almayı bekliyor. 2007'de başvuru yapmasına rağmen bölgedeki altyapı ve trafo eksikliğinden dolayı sorun yaşayan firma, eksikliklerin giderilmesi ile çalışmalara başlayacak. Erzurum'da kuracağı HES projesine start veren firma, Ağrı'da ise etüt çalışmalarını sürdürüyor.
Mobilya, enerji, sağlık, turizm, inşaat ve parekende sektörlerinde hizmet verdiklerini hatırlatan Doğanlar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, şimdi de enerji sektöründe önemli projelerle adlarını duyurmayı hedeflediklerini belirterek, "Çanakkale ve Balıkesir illeri rüzgar bakımından Türkiye'nin en iyi bölgeleri arasında yer alıyor. Türkiye'nin en büyük 500 şirketinden biri olan Doğtaş AŞ'nin grup iştiraklerinden biri olan D-Enerji, Kasım 2007'de Çanakkale ve Balıkesir illerinde toplam 900 MW'lık 24 ayrı RES projesi başvurusunda bulundu.
Ancak Çanakkale, Balıkesir, Bandırma ve Ayvalık'ta kurulmak üzere hazırladığımız bu projeleri bir türlü hayata geçiremedik. Başvurumuz bölgedeki altyapı ve trafo eksikliğinden dolayı bir türlü netleşmedi. Projelerimiz için 18 ayrı noktaya her biri 1.5 milyon dolarlık maliyeti bulan rüzgar enerji ölçüm cihazı diktik. Toplam maliyeti 27 milyon doları bulan rüzgar enerji ölçüm cihazlarının yanı sıra yapmış olduğumuz başvurular için 15 milyon dolarlık bekleyen teminatımız var.
Bekleyen teminatlarımız, şirketimizin başka yatırımlarını askıya almasına sebep oluyor. Bu projeleri bir an önce hayata geçirmeyi istiyoruz. Bölgemizin altyapı ve trafo eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Çünkü bu lisanları sadece biz değil, bu bölgelerde RES yatırımlarında bulunmak için 2007 yılında başvuran hiçbir şirket alamadı" bilgisini verdi.
Öte yandan dünyanın 14. büyük şirketi olan Bergguren Holding ile RES yatırımlarının 750 MW'lık kısmı için ortaklık yaptıklarını dile getiren Doğan, "Gerçekleştirdiğimiz müracaatlarımızdan 750 MW kısmı için Bergguren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nicolas Bergguren ile ortaklık anlaşması yaptık. Lisans konusundaki sorunlarımız çözüldüğü an yatırıma start vermek için hazırız. RES ve HES yatırımlarımızda ortaklık bilinci ile hareket ediyoruz. Diğer yatırımlarımız için de ortaklık görüşmelerimize ve ortak arayışına devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
Erzurum ve Ağrı'ya HES yatırımı
Erzurum'da hidroelektrik santral (HES) yapımına başladıklarını belirten Doğan, "Erzurum'da yatırıma start verdik. Regülatör ve tribün siparişlerini verdik. Regülatör ve tribünlerin 3 ay içerisinde teslimini bekliyoruz. Ağrı'da da HES yatırımızı olacak. Bu konuda etüt çalışmalarımız devam ediyor. Erzurum ve Ağrı'daki HES projelerimizin toplam yatırım maliyeti 100 milyon dolar civarında olacak" dedi.
Enerji sektörünü, Doğanlar Grubu'nun lokomotif sektörü haline getirmek istediklerini vurgulayan Davut Doğan, "D- Enerji şirketimiz ile üreticilerle anlaşma sağlamaya başladık. Şimdiden 150 şirkete ulaşan bir portföyümüz mevcut. Bu sektörde de Türkiye'de ilk 25 şirket arasında yer alan şirketimizin portföyünde ilk etapta hastane, sanayi grupları ve büyük tüccarlar var. 2 aydır elektrik satışı gerçekleştiriyoruz. Kanun gereği yıllık elektrik tüketimi 30 bin kW ve üzerinde kullanım gerçekleştiren tüketicilere satış yapıyoruz.
Hükümetin zamanla tüketim miktarlarını düşürmesi ile hanelere kadar ilerleyecek olan bu projede satış yapan öncü şirketlerden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Temmuz ayından itibaren 25 MW'lık bir satış portföyüne ulaşmayı hedefliyoruz. Satışlarımızda tüketicilere yüzde 10, 20 hatta yüzde 25'e varan iskonto uygulayabiliyoruz. Talep eden şirketlerin sadece bize başvurmaları yeterli. Şirketimiz tarafından değiştirilen sayaçlar sayesinde enerji naklindeki talebe anında cevap verebiliyoruz" açıklamasında bulundu.
60 Bigalı işadamıyla ortaklık ruhu kazanca çevrildi
Çanakkale'nin Biga ilçesinde iş adamlarıyla birlikte kurdukları "Ortak Girişim Grubu" ile Kırkgeçit Termal Oteli'ni turizme kazandırdıklarını söyleyen Davut Doğan, "60 Bigalı iş adamı ile bir araya gelerek Ortak Girişim Grubu kurduk.
Çanakkale İl Özel İdaresi'nden 7 yıl önce 49 yıllığına kiraladığımız otel için 2010 yılı içerisinde 1.5 milyon TL sermaye artırımı yaparak 2 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Yaptığımız yatırımla otelimiz 4 yıldız alacak şekilde tasarlandı ve yıldız başvurumuzu gerçekleştirdik. Biga'da 4 yıldızlı otele ihtiyaç duyulması yaptığımız yatırımın doğru bir amaca ulaştığını gösteriyor. 20'si suit olmak üzere 44 odalı, 100 yataklı, 1 kapalı ve 2 açık yüzme havuzlu ve devremülkleri olan oteli Biga'nın termal turizmine kazandırmış olduk" dedi.
8 doktor ile sağlık sektörüne yatırım
Davut Doğan, Çanakkale'nin en gelişmiş ilçesi olan Biga'da 10 kişiden oluşan ikinci bir yatırım grubunun varlığından da söz etti.
Bigalı işadamı İhsan Çakır ve 8 doktordan oluşan bu grubun Özel Can Hastanesi'ni kurarak Biga'ya büyük bir hizmet daha kazandırdıkları ifade eden Doğan, "10 milyon TL yatırımla 25 doktor, 18 branş ve 200 personel ile Özel Can Hastanesi'ni kurarak Biga'ya ve çevre ilçelere büyük hizmet veriyoruz" şeklinde konuştu.