Doğu Anadolu, 2023 ihracat hedefi için çalışıyor
Cemal ŞENGEL / Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı
Artık büyük balık küçük balığı yutmuyor. Hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Çok çalışıp, hızlı düşünüp, Ar-Ge çalışmalarıyla dünya piyasalarına açılmamız gerekiyor. Artık sömürgeci dönem bitti. Karşılıklı paylaşımcılığın, ortak girişimlerin ve kazan kazan politikalarının, huzurun, refahın, insan haklarının ve demokrasinin kabul gördüğü bir dönemdeyiz.
Ülkemizin ihracat ordusuna şu dönem düşen görev 2023 stratejisi doğrultusunda daha çok ülke gezmek, daha çok mal satmak, daha önce hiç mal satılmayan ülkelere ulaşarak 'Türk sanayicisinin, çiftçisinin
ürünlerinin girmediği bölge bırakmamak olmalı. 2023 hedefimiz olan 500 milyar doları tutturmak için böyleyapmak şartı. Böyle çalışalım ki dünyanın gelişmiş 10'uncu ülkesi olma yolunda rahat rahat yürüyebilelim. Anadolu'nun aslanları olarak Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği de bu kervana 2023 hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracatla katılmak istiyor. Bu hedefimize ulaşma konusunda çalışmalıyız. Dış ticaretin önemini kamuoyunun daha geniş kesimlere duyurulabilmek için öncelikle birliğimizin tanıtımının yapılması gerekiyor.
Bu noktada öncelikli amacımız; firmalarımızın uluslararası piyasalardaki rekabet gücünün artırılması ve ihracat potansiyeli olan ürünlerimizin dış pazarlarda daha etkin tanıtımı yönünde yapacağımız çalışmalarla, yeni ihracatçılar kazanmak, mevcut pazarlardaki payımızı artırmanın yanında yeni pazarlara kalıcı bir şekilde girmek, ihracata konu ürün yelpazesini genişletmek ve böylece birliğimiz ihracatında yakalamış olduğumuz artış eğilimini sürdürülebilir hale getirmek.
Düşünen, fikir oluşturan, üreten, çalışan cesaret eden, risk alan, istihdam sağlayan, katma değer oluşturan, mücadele eden, kendi dünyasından çıkıp dış dünyaya açılan, rekabet eden, bir saniye durmadan koşan, hep koşan ihracatçılarımızın yanındayız.
Bölgemizdeki ihracat potansiyelini artırmak için, önceki dönemlerde olduğu gibi, 2011 yılında da, ticaret heyetleri, alım heyetleri, genel sekreterliğimize bağlı illerde eğitim faaliyetleri, seminerler ve ihracatla ilgili diğer etkinlikler artarak devam ettiriliyor.
Bölgemizin ihracatını artırma konusunda ilk adım komşu ülkelerle olacaktır. Bu amaçla, mayıs ayında
Gürcistan Tiflis'e yönelik 'İnşaat Malzemeleri Sektörel Ticaret Heyeti' etkinliği başarıyla gerçekleştirildi. Ekim ayında ise Irak Erbil'e 'Gıda Sektörel Ticaret Heyeti' gezisi düzenlenecek.. Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızı, heyetimize katılarak, hızla büyüyen bu pazardan pay almaya davet ediyoruz. Bunun dışında, Erzurum ile Tiflis, Bakü ve Tebriz şehirleri arasında uçak seferlerinin başlatılması için girişimlerimizden olumlu sonuç aldık. Birliğimizin yetki alanının, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Irak'la sınırı bulunuyor. Bu durum, bölgemiz açısından çok önemli bir potansiyel oluşturuyor.
Mevcut potansiyeli fırsata dönüştürebilmemiz, ihracatla ilgili bütün kesimlerin, el ele, omuz omuza, özveriyle çalışması ile mümkün olur. Bunun için her türlü desteğe çok önem veriyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmek amacıyla, kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, sanayicilerimizin, esnafımızın, basınımızın ve ilgili bütün kesimlerin katkılarını bekliyoruz.
İhracat demek çok mal satmak demek. Fabrikalarımızla ve topraklarımızda fazla üretim ve ürün üretmek demek. Bu da 24 saat çalışmak ve istihdam anlamına gelir. İşsizliğin yok olması, refahı da ortaya çıkarır.
Ekonomik refahın olduğu yerde huzur, kardeşlik, bütünlük ve mutlu yaşam da olur.