Dokunulmazlığa dokundurmadı

Kütahya'da 'evet' isteyen Başbakan Erdoğan, siyasilerin dokunulmazlıklarının kalkması için önce yargı ve askerlerin dokunulmazlıktan arındırılması gerektiğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜTAHYA - Mitingde halktan referandumda 'evet' oyu isteyen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefeti eleştirdi, ''Benim dokunulmazlığı kaldıracağımın sözünü verdiğimi söylüyorlar. Dürüst olun dürüst. Biz bu oyunlara gelmeyiz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Kütahya mitinginde yaptığı konuşmada, muhalefet partilerine yönelik eleştirilerde bulundu.

''Önemli memleket meselelerinde somut bir öneri getirmeden demagoji yapmayı siyaset zannediyorlar'' diyen Başbakan Erdoğan, ''AK Parti'ye hakaret etmeyi, iftira etmeyi muhalefet zannediyorlar. 7,5 yıl boyunca muhalefet yapmak adına tek söyledikleri dokunulmazlık, başka bir kelime öğrenmediler. Bunu da sadece popülizm olarak yaptılar.'' şeklinde konuştu.

Erdoğan şunları söyledi:

''Benim dokunulmazlığı kaldıracağımın sözünü verdiğimi söylüyorlar. Dürüst olun dürüst. AK Parti programına bakarsan dokunulmazlıkla ilgili düşüncemizi orada görürsün. Orada ne yazar, tüm 657'ye tabi olanlar, yargı, silahlı kuvvetler, tüm memurlar, aynı şekilde milletvekilleri, hepsinin dokunulmazlıklardan arındırılması halinde 'evet', bizim düşüncemiz bu ama kalkıp da siyasetçiye dokunulmazlığı kaldır, ondan sonra da biz siyasetçiyi birilerinin eline mahkum edelim. Kusura bakma, bunun altında hangi tezgahın yattığını biz çok iyi biliriz. Onun için bu oyuna bizler gelmedik, gelmeyiz. Şimdi diyoruz ki gelin en büyük dokunulmazlığı kaldıralım. Gelin önce 12 Eylül anayasasıyla dokunulmazlık zırhına bürünenlerin dokunulmazlığını kaldıralım. Milletvekili dokunulmazlığını ağızlarına sakız yapanlar, 7,5 yıldır muhalefet yapmak adına başka tek cümle üretemeyenler şimdi 12 Eylülcülerin üzerindeki dokunulmazlık zırhının kalkmasına 'hayır' diyorlar.''

Muhalefete yüklendi

MHP'ye ve CHP'ye oy ve gönül verenlere de seslenen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu Anayasa değişikliği bir AK Parti projesi asla değil. Bu Anayasa değişikliği bizim şahsi projemiz, kişisel projemiz asla değil. Bu seçimde Hükümetin icraatlarını oylamayacaksınız. Bu seçimde muhalefetin performansını oylamayacaksınız. Bu seçimde, kendi geleceğinizi, çocuklarınızın geleceğini, Türkiye'nin istikbalini oylayacaksınız.

Özellikle MHP'ye oy vermiş kardeşlerime şu hususu altını çizerek hatırlatıyorum; lütfen, başınızı ellerinizin arasına koyun ve düşünün: Vereceğiniz her 'Hayır' oyunun kime yarayacağını, kimin işine geleceğini, kime fayda sağlayacağını lütfen düşünün.

Bugüne kadar hiç bir araya gelemeyenler bu hayır oyunda birleştiler. CHP, MHP, BDP, YARSAV bunlar hep birleştiler çünkü ortak yanları var. Ortak yanları, bu ülkede bunların bir hayırlı işi olmamıştır. Açık söylüyorum, Sorun soruşturun, hangi eser sizin, neyi yaptınız söyleyin.''

Sağduyuya davet etti

Önceki gün İnegöl'de ve Hatay'da bazı olaylar olduğunu belirten Erdoğan, ''Buradan, Kütahya'dan, aziz milletimize, tüm vatandaşlarımıza sağduyu çağrısı yapıyorum'' dedi.

Vatandaşlara, sivil toplum örgütlerine, özellikle de siyasi partilere sorumlu davranmalarını, sağduyulu davranmalarını özellikle rica ettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Tekrar ediyorum, MHP Genel Başkanı'na, CHP Genel Başkanı'na, BDP'ye ve genel başkanına sözlerinde, açıklamalarında, üsluplarında daha dikkatli, daha sorumlu davranmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Hiç kimsenin üç tane oy için, kendi şahsi hırsları için bu ülkenin huzurunu bozmaya hakkı yoktur, olamaz. MHP de CHP de BDP de hakaret ederek, küfür ederek, son derece tahripkar bir dil, ayrımcı bir dil kullanarak, AK Parti'yi yıpratmak uğruna sokakları gerdiğini, gerçekleştirdiklerini, bunu çok iyi bilmeleri gerekir, artık lütfen farkına varsın. Kimse hak ve hukuk tanımayan tepkileri, eylemleri haklı bir infial olarak meşrulaştırmaya, sokak eylemlerini teşvik etmeye kalkmasın.''

Saldırılar tesadüf değil

81 vilayetteki vatandaşların oynanan oyunu çok iyi görmelerini, çok iyi tahlil etmelerini istediğini söyleyen Erdoğan, bu terörist saldırıların asla bir tesadüf olmadığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin demokratikleşme süreçlerine girdiği, ekonomik olarak atılıma geçtiği, umudun çoğaldığı, kardeşliğin pekiştiği her dönemde bu taşeronlar devreye girdiler. Bugün de aynı şeyi yapıyorlar. Bu hain tuzaklara karşı milletimizi uyanık olmaya çağırıyorum. Fitnecilerin provokasyonlarına alet olanlar bilerek veya bilmeyerek kirli oyunların parçası olurlar. Milletçe bu tuzağı bozacağız. Milletçe inanıyorum ki bu tuzağı bozarken kardeşliğimizi de koruyacağız. Kardeşliğimizi yüceltmeliyiz.''

Bu konularda ilginizi çekebilir