Dolar, 18 Temmuz'dan beri en düşük seviyeyi gördü

Dolar/TL, 2.97'nin altına inerek 18 Temmuz'dan beri en düşük seviyeyi gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL'de düşüş eğilimi bugün de devam etti; kur 2.97'nin altına geriledi.

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık indirimi kararının ardından Dolar/TL saat 15:17 itibariyle 2.9797'yi test etti. 

İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmelerinin "çok olumlu" geçtiğine dair haberlerin de etkisiyle dolarda düşüş devam etti, kur 2.9679'a kadar geriledi ve böylece 18 Temmuz'dan beri en düşük seviyeyi test etti. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin "olumlu" geçmesinin TL'ye destek verdiği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün St. Petersburg kentinde yapılan görüşmeye ilişkin bilgi veren bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi Türkiye ve Rusya arasında ilişkilerin normalleşmesi konusunda açık bir uzlaşı olduğunu, görüşmenin ardından genel havanın son derece olumlu olduğunu söylemişti.

Görüşme sonrasında ise Erdoğan, "Görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi alanlarda iki ülke arasındaki ilişkileri tekrar olması gereken seviyelere çıkarma kararı aldık" derken, Putin ise "Türkiye ile ilişkilerin tümüyle onarılmasını istiyoruz ve bunu yapacağız" dedi.

Denizbank Özel Bankacılık Grubu Yönetmeni Orkun Gödek hafta başından bu yana yerel varlıklara olumlu bakış olduğunu, Moody's'in kısa vadede ülke notunu korumuş olması her ne kadar piyasanın beklentisi dahilinde olsa da varlıklara yönelik pozitif algının oluşmasına neden olduğunu söyledi.

Gödek, "Diğer yandan IIF, BofA gibi kuruluşlardan son dönem içerisinde gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik pozitif yönde para girişi olduğuna yönelik değerlendirmeler geliyor. Türk varlıkları da bu havadan sınırlı düzeyde de olsa etkilendi. 2.99-3.02 bandı arasındaki sıkışma aşağı yönde kırılmayı başarınca satışlar hızlandı. TL ile aynı sepette fiyatlanan Güney Afrika, Brezilya gibi ülke para birimlerindeki değerlenme de toparlamada yardımcı oldu düşüncesindeyim. Ayrıca Rusya ile olumlu görüşmeler de TL'ye destek veriyor" dedi.